Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

A Hijacking - Πειρατεία στον ωκεανό


«A Hijacking» ή «Πειρατεία στον Ωκεανό», όπως κυκλοφορεί στα ελληνικά, είναι ο τίτλος της δραματικής περιπέτειας του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τόμπιας Λίντχολμ που θα δούμε αυτήν την εβδομάδα στις οθόνες μας. Πάνω σε ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, ένας Δανός μάγειρας περιμένει πως και πως να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βρεθεί με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ωστόσο, τα σχέδιά του βυθίζονται στην αβεβαιότητα, όταν μία ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο απαιτώντας λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας με τεράστια εμπειρία στις οικονομικές διαπραγματεύσεις, αποφασίζει να αναλάβει ο ίδιος τις διαβουλεύσεις με τους πειρατές, αγνοώντας τις συμβουλές του επαγγελματία διαπραγματευτή. Έτσι, ξεκινά ένα συναρπαστικό θρίλερ, σε δύο διαφορετικές, αλληλοεξαρτώμενες γωνιές του πλανήτη. Από τη μία το ανήμπορο, φυλακισμένο στο αμπάρι πλήρωμα του πλοίου περιμένει βοήθεια, κι από την άλλη οι εκπρόσωποι της εταιρείας, μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους, προσπαθούν να μειώσουν τα λύτρα κερδίζοντας χρόνο κα παρατείνοντας την αγωνία του πληρώματος. Πρωταγωνιστούν ο γνωστός από το «The Killing» ΣΟΡΕΝ ΜΑΛΙΝΓΚ και οι ΓΙΟΧΑΝ ΦΙΛΙΠ ΑΣΜΠΕΚ, ΝΤΑΡ ΣΑΛΙΜ και ΡΟΛΑΝΤ ΜΟΛΕΡ. Η ταινία ήταν η επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ Βενετίας 2012 καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο το 2012 ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 53ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης του 2012.

Τι δεν ξέρετε για την ταινία; Κατά την διάρκεια του γυρίσματος η παραγωγή είχε επιστρατεύσει οπλισμένους φρουρούς για να προφυλαχτούν από την περίπτωση της πειρατείας. Με προϋπολογισμό κάτω από 2 εκατομμύρια ευρώ, ο Lindholm και η ομάδα του επιστράτευσαν νεαρούς Σομαλούς από την Μομπάσα για να παίξουν τους πειρατές και τους ναυτικούς. Για να συμβεί αυτό ο σκηνοθέτης ζήτησε άδεια από Σομαλούς αρχηγούς φυλών. «Μου έκανε εντύπωση γιατί νόμιζα ότι δεν θα ήθελαν να ειπωθεί μία ωμή ιστορία για την πραγματικότητα στη Σομαλία. Αλλά με θερμοπαρακάλεσαν να πω την ιστορία όσο πιο σκληροπυρηνικά γίνεται γιατί χάνουν τους νεαρούς άντρες τους, που νομίζουν ότι θα κάνουν περιουσία ως πειρατές» σχολιάζει ο σκηνοθέτης. Τα όπλα των πειρατών στην ταινία είναι όπλα που δανείστηκαν από την αστυνομία της Κένυας που είχαν πάρει από Σομαλούς πειρατές όταν τους συνέλαβαν στο λιμάνι. Σε κάθε της λεπτομέρεια η ταινία έχει όσο περισσότερο ρεαλισμό γίνεται. Πολλά μέλη του πληρώματος που βλέπουμε στην ταινία είναι πραγματικοί ναυτικοί και έχουν υπάρξει όμηροι.
Το 2007 μάλιστα ο Juma Mvita, ο οποίος είναι ο πρώτος μηχανικός στο MV Rozen και παίζει ένα δεύτερο ρόλο στην ταινία ήταν όμηρος για 111 ημέρες. Οι συνομιλίες μεταξύ των Σομαλών πειρατών και του Δανού Διευθύνοντα Συμβούλου στην Κοπεγχάγη είχαν ηχογραφηθεί ζωντανά στο γύρισμα με την ισχύουσα διαφορά ώρας ανάμεσα στα δύο μέρη. Τέλος, τα περισσότερα πειράγματα στο πλοίο μεταξύ των επιβαινόντων ήταν αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού.

Δείτε το trailer της ταινίας και όλα τα gossip στην εκπομπή CINELOVERS 102  εδώ

Αυτήν την εβδομάδα δείτε επίσης:


Promised Land - Η Γη της Επαγγελίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου