Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στη σειρά ταινιών "Iron Man" - Θέλω να τα μάθω ΌΛΑ!


Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν ξεκίνησε - με έμπνευση τον ομώνυμο ήρωα των κόμικς της Marvel - η ιδέα της δημιουργίας της πρώτης ταινίας επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «IRON MAN»Τον Απρίλιο του 1990, η Universal αγόρασε τα δικαιώματα για τη μεταφορά του «Iron Man» στη μεγάλη οθόνη. Ο Στούαρτ Γκόρντον θα σκηνοθετούσε την ταινία με χαμηλό budget. Το Φεβρουάριο του 1996, η 20th Century Fox απέκτησε τα δικαιώματα από την Universal. Τον Ιανουάριο του 1997, ο Νίκολας Κέιτζ εκδήλωσε ενδιαφέρον να υποδυθεί τον IRON MAN και τον Σεπτέμβριο του 1998 και ο Τομ Κρουζ έδειξε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην παραγωγή αλλά και να πρωταγωνιστήσει. Ο Τζεφ Βίνταρ και ο συνδημιουργός του Iron Man Σταν Λι, έγραψαν ένα προσχέδιο και ο Βίνταρ το προσάρμοσε σε σενάριο. Τον Οκτώβριο του 1999 κλήθηκε από την παραγωγή ο διάσημος σκηνοθέτης Quentin Tarantino να γράψει και να σκηνοθετήσει την ταινία. Χωρίς να έχουν έρθει σε συμφωνία, η Fox τελικά πούλησε τα δικαιώματα στη New Line Cinema τον επόμενο Δεκέμβρη. Το σενάριο της ταινίας γραφόταν από τους Τεντ Έλιοτ, Τέρι Ρόσιo και Τιμ Μακάνλις. Τον Ιούνιο του 2001 η New Line μπήκε σε διαπραγματεύσεις με τον Τζος Γουέντον, φαν του κόμικ, να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Τον Δεκέμβριο του 2001, το στούντιο προσέγγισε το Νικ Κασαβέτις να αναλάβει το πρότζεκτ με πιθανή ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας το 2006. Μετά από δύο χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών ανάπτυξης της ταινίας, η New Line επέστρεψε τα δικαιώματα στη Marvel. Το Νοέμβριο του 2005, η Marvel ξεκίνησε την ανάπτυξη της ταινίας από την αρχή και ανακοίνωσε ότι το «Iron Man» θα είναι η πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη ταινία της. Το 2006, ανακοινώθηκε ότι σκηνοθέτης της ταινίας θα είναι ο Τζον Φαβρό και οι Άρθουρ Μάρκουμ και Ματ Χόλογουεϊ θα γράψουν το σενάριο. Μια δεύτερη ομάδα ανέλαβε επίσης να γράψει το σενάριο κι έτσι ο Φαβρό συνδύασε και τα δύο σενάρια σε ένα. Ο Τζον Φαβρό ήθελε να δημιουργήσει μια πολιτικά φιλόδοξη κατασκοπική ταινία και χρησιμοποίησε ως έμπνευση τους Τομ Κλάνσυ, Τζέιμς Μποντ και Ρόμποκοπ.

Για την επιλογή του κακού, η διαδικασία αποδείχθηκε δύσκολη, γιατί ο Φαβρό πίστευε ότι ο Μάνταριν δεν θα έδειχνε ρεαλιστικός. Έτσι όταν ο Τζεφ Μπρίτζες συμφώνησε να πάρει μέρος στην ταινία, ως κακός επιλέχθηκε ο Ομπέντια Στέιν, ο οποίος θα εμφανιζόταν στην δεύτερη ταινία. Ο Τζον Φαβρό επιθυμούσε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα κι έτσι επέλεξε να γυρίσει την ταινία κυρίως στην Καλιφόρνια, απορρίπτοντας την Ανατολική Ακτή και διαφοροποιώντας την έτσι από τις υπόλοιπες ταινίες με υπερήρωες που διαδραματίστηκαν σε τοποθεσίες της Νέας Υόρκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης Jon Favreau κάνει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία ως ο Happy Hogan, ένας από τους προσωπικούς βοηθούς του Τόνυ. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων οι ηθοποιοί ήταν ελεύθεροι να αυτοσχεδιάσουν στους διαλόγους τους καθώς το pre-production ήταν εστιασμένο στο στόρι και στη δράση. Πανοπλίες από καουτσούκ και μέταλλο που δημιουργήθηκαν από την εταιρία του Σταν Γουίνστον σε συνδυασμό με εικόνες δημιουργημένες από υπολογιστή, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν τον υπερήρωα Iron Man.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά στο βιομήχανο και μεγαλοφυή μηχανικό Τόνι Σταρκ, τον οποίο υποδύεται ο Robert Downey Jr, ο οποίος είναι ο επιτυχημένος διευθυντής της Βιομηχανίας Σταρκ, μιας επιχείρησης όπλων που ίδρυσε ο πατέρας του. Δεύτερος στην ιεραρχία της βιομηχανίας είναι ο Ομπένταια Στέιν, που εργαζόταν με τον πατέρα του και γραμματέας του είναι η πιστή και στυγνή επαγγελματίας Πέπερ Ποτς, στο ρόλο της οποίας είδαμε την Gwyneth Paltrow. Ο Τόνι Σταρκ βρίσκεται στο Αφγανιστάν για να κάνει επίδειξη του πυραύλου Τζέρικο που ανέπτυξε η εταιρία του, όταν δέχεται επίθεση. Τραυματίζεται σοβαρά στο στήθος και πέφτει θύμα απαγωγής από μια ομάδα επαναστατών που τον θέλει για να τους φτιάξει έναν πύραυλο.
Ο Τόνι μένει με τους απαγωγείς για τρεις ολόκληρους μήνες και δημιουργεί μια ισχυρή μεταλλική πανοπλία ώστε να αποδράσει. Μετά την απόδρασή του, αποφασίζει να σταματήσει να κατασκευάζει όπλα παρά την διαφωνία του Ομπένταια. Ο Τόνι αφιερώνει όλο του το χρόνο προσπαθώντας να βελτιώσει την πανοπλία του. Την ανακατασκευάζει, χρησιμοποιώντας χρυσό και τιτάνιο και εγκαθιστά ένα σύστημα προώθησης που της δίνει την δυνατότητα να πετάει. Ωστόσο, η Πέπερ ανακαλύπτει ότι ο Ομπένταια έχει προδώσει τον Τόνι και χρησιμοποιεί τα δικά του δεδομένα για να φτιάξει μια πανοπλία για τον εαυτό του, μετατρέποντάς την στο ισχυρότερο όπλο. Στο εντυπωσιακό cast είδαμε στο πλευρό των ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ και ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ τους ΤΖΕΦ ΜΠΡΙΤΖΕΣ, ΤΕΡΕΝΣ ΧΑΟΥΑΡΝΤ και ΣΑΟΥΝ ΤΟΥΜΠΙ.

Η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς με προϋπολογισμό 140.000.000 δολάρια, το «Iron Man» έκανε άνοιγμα στην 1η θέση με 98,6 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν το 2ο μεγαλύτερο άνοιγμα για το 2008 και το 21ο παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 318 εκατομμύρια δολάρια ενώ στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε σχεδόν 267 εκατομμύρια δολάρια. Παγκοσμίως η ταινία έκανε τζίρο 585 εκατομμύρια δολάρια με αποτέλεσμα να γίνει η 2η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική για το 2008 και η 8η παγκοσμίως. Τέλος, το «Iron Man» κέρδισε 2 υποψηφιότητες για Oscar στην 81η απονομή των βραβείων, καλύτερων οπτικών εφέ και καλύτερου μοντάζ ηχητικών εφέ. Ετοιμαστείτε για μια διαφορετική γενιά heavy metal ήρωα!

Μετά την τεράστια επιτυχία και τις 2 υποψηφιότητες για Oscar της πρώτης ταινίας, ήταν φυσικό επόμενο η Paramount Pictures, η Marvel Entertainment και ο σκηνοθέτης Jon Favreau να επανέλθουν με το πολυαναμενόμενο sequel «IRON MAN 2» που συνεχίζει την ιστορία από εκεί που αφήσαμε τον υπερ-ήρωά μας το καλοκαίρι του 2008. Σύσσωμο το λαμπερό cast της πρώτης ταινίας με πρωταγωνιστές τους Robert Downey Jr. και Γκουίνεθ Πάλτροου είναι και πάλι στις επάλξεις, ενώ κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood, μεταξύ των οποίων οι Σκάρλετ Γιόχανσον, Μίκι Ρουρκ, Ντον Τσιντλ και Σαμ Ρόκγουελ, το ενδυναμώνουν! Τώρα πια ο κόσμος γνωρίζει πως ο πολυεκατομμυριούχος εφευρέτης Τόνι Σταρκ είναι ο Iron Man, ο υπερ-ήρωας με την ιδιότυπη στολή. Παρόλη την πίεση της κυβέρνησης, του Τύπου και του κοινού να μοιραστεί την τεχνολογία του με το στρατό, ο Τόνι είναι κάθετα αρνητικός στην προοπτική να αποκαλύψει τα μυστικά πίσω από τη στολή του Iron Man, καθώς φοβάται πως αυτές οι πληροφορίες θα πέσουν σε λάθος χέρια. Ο Τόνι καλείται να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, με την πιστή Πέπερ πάντοτε στο πλευρό του, για να αντιμετωπίσει νέους και πανίσχυρους εχθρούς. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας στις 29 Απριλίου του 2010.

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου το τρίτο sequel της σειράς ταινιών «IRON MAN 3» κάνει πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα, αυτήν τη φορά όμως σε σκηνοθεσία Σέιν Μπλάκ. Στο "Iron Man 3" ο εκκεντρικός και ιδιοφυής βιομήχανος Tony Stark θα αναμετρηθεί με το χειρότερο μέχρι τώρα εχθρό του, τον σατανικό Mandarin. Όταν ο κόσμος του πρωταγωνιστή απειλείται, ο Iron Man ξεκινά μια βασανιστική αναζήτηση για να βρει τους υπεύθυνους. Στο ταξίδι αυτό το κουράγιο του δοκιμάζεται, αφού πρέπει να τα βγάλει πέρα ολομόναχος με μοναδικό όπλο την επινοητικότητά του. Σ' αυτήν την ταινία ο ήρωας θα βρει την απάντηση στο ερώτημα που τον απασχολεί χρόνια τώρα: τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά, η στολή ή ο άνθρωπος που τη φοράει; Στο cast συναντούμε για άλλη μια φορά τους ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΑΟΥΝΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ και ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ και μαζί τους τους ΝΤΟΝ ΤΣΙΝΤΛ, ΠΟΛ ΜΠΕΤΑΝΙ, ΓΚΑΙ ΠΙΡΣ, ΜΠΕΝ ΚΙΝΓΚΣΛΕΙ, ΤΖΟΝ ΦΑΒΡΟ και ΡΕΜΠΕΚΑ ΧΟΛ. Το τρίτο sequel κυκλοφορεί και σε 3D για περισσότερη δράση!

Δείτε τα trailer των ταινιών, αποσπάσματα, αφιέρωμα και όλα τα gossip στην εκπομπή CINELOVERS 110  εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου