Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 4-10 Απριλίου 2013


της Ξένιας Κουσινιώρη

Με Πρόεδρο τον Ελληνογάλλο μουσικοσυνθέτη Alexandre Desplat άνοιξε τις πόρτες του για 14η χρονιά το 
Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που διοργανώθηκε από το Γαλλικό  Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, του Καναδά, του Μαρόκου και της Ρουμανίας από τις 4 έως τις 10 Απριλίου.


Το Φεστιβάλ ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν φέτος η Ariane Labed, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και της ταινίας «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, ο Θάνος Αναστόπουλος παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, η μουσικός Alejandra Norambuena Skira και ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης.

Les Gamins - Τα Παλιόπαιδα
Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε 40 Γαλλόφωνες ταινίες, όχι αποκλειστικά Γαλλικές, οι οποίες προβλήθηκαν στα τέσσερα τμήματα του Φεστιβάλ, 7 από τις οποίες μετείχαν στο Διαγωνιστικό Τμήμα και 14 στο Πανόραμα. Έναρξη έγινε με την κωμωδία  «Les Gamins» ή «Τα Παλιόπαιδα» του Anthony Marciano σε παγκόσμια πρεμιέρα και έκλεισε με το «Le magasin des suicides» ή «Μπουτίκ για Αυτόχειρες», ένα animation του Patrice Lecont.

Le Magasin des suicides
Φανταστείτε ένα μαγαζί, που για ολόκληρες γενιές πουλούσε τον απαραίτητο εξοπλισμό για μια σωστή αυτοκτονία. Η οικογενειακή επιχείρηση ανθεί μέσα στην πιο ζοφερή μιζέρια, μέχρι την ημέρα που βρίσκει τη χαρά της ζωής στον μικρότερο γιο του ιδιοκτήτη, τον Άλαν. Τι θα απογίνει το μαγαζί των αυτοκτονιών, τώρα που το χαρούμενο και αισιόδοξο πρόσωπο του Άλαν κάνει τους πελάτες να χαμογελούν; Το Φεστιβάλ, εκτός από τις ταινίες του προγράμματος, περιλάμβανε και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις ενώ σε συνεργασία με το Be there! Corfu Animation Festival παρουσιάστηκαν μια σειρά από ταινίες animation.

Τίμα τη μητέρα σου και τη μητέρα σου
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Δαναός» και η ταινία «Tu honoreras ta mere et ta mere» ή «Τίμα τη μητέρα σου και τη μητέρα σου» της Brigitte Rouan με πρωταγωνιστές τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Ντέμη Ρούσσο, η οποία γυρίστηκε στη Μήλο. «Όλα θα πάνε καλά» είχε υποσχεθεί ο γιατρός της Jo στη γέννα. Όμως σαράντα χρόνια αργότερα και έχοντας φέρει στον κόσμο τέσσερις γιους, όσα είχε προγραμματίσει για αυτόν τον Αύγουστο πάνε στραβά: έχοντας μόλις πατήσει το ελληνικό έδαφος για να διοργανώσει το καθιερωμένο οικογενειακό φεστιβάλ, η Jo ανακαλύπτει πως αυτό έχει ακυρωθεί λόγω οικονομικής κρίσης


Δείτε τα trailer των νικητήριων ταινιών, φωτογραφίες και videos από το φεστιβάλ και όλα τα gossip στην εκπομπή CINELOVERS 109  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου