Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πρωταγωνιστές της εβδομάδας: Gary Oldman Θέλω να τα μάθω ΌΛΑ!!!!


της Ξένιας Κουσινιώρη

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας The Dark Knight Rises - Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή Gary Oldman ανήκει στο νούμερο 72 της λίστας του περιοδικού Empire με τους 100 πιο sexy stars στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ερμηνεία του ως Sid Vicious στην ταινία «SID AND NANCY» το 1986 ανήκει στο νούμερο 62 της λίστας του περιοδικού Premiere με τις 100 καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών. Βραβεύτηκε με το London Critics Circle Theatre Award, γνωστό ως Drama Theatre Award καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «The Pope's Wedding». Η αδερφή του, Laila Morse, είναι επίσης ηθοποιός και έπαιξε στην ταινία «Nil by Mouth» που αποτελεί και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Παρά τις πάρα πολύ καλές κριτικές που έχει λάβει για τις ερμηνείες του, δεν έχει ποτέ κερδίσει υποψηφιότητα για Oscar. Έχει υποδυθεί μια μεγάλη ποικιλία από ρόλους, ο καθένας από τους οποίους απαιτεί και μια διαφορετική προφορά. Αν και έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του υποδυόμενος ψυχωτικούς και σαδιστικούς χαρακτήρες, αποφάσισε να αφήσει αυτήν την εικόνα και να υποδυθεί πιο αγαπητούς και συμπαθητικούς χαρακτήρες όπως οι Sirius Black στο «HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN» το 2004, «HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE» το 2005 και «HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX» το 2007 και Jim Gordon στο «BATMAN BEGINS» το 2005. Όπως ο Ian McKellen, ο ηθοποιός έχει υποδυθεί πολύ δημοφιλείς ρόλους σε μεταφορές στη μεγάλη οθόνη αγαπημένων cult μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας και κόμικς.

Εμφανίστηκε ως James Gordon στις ταινίες «BATMAN BEGINS» το 2005 και «Ο Σκοτεινός Ιππότης» το 2008 και στο ρόλο του Sirius Black σε 3 sequels του HARRY POTTER. Μάλιστα λέει ότι είναι πολύ φίλος με τον πρωταγωνιστή του HARRY POTTER, Daniel Radcliffe, τον οποίο μάλιστα τσίμπησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έτσι ώστε η κραυγή του να είναι αληθινή σε μια συναισθηματική σκηνή της ταινίας. Έπρεπε να χάσει κιλά για τις ανάγκες του ρόλου του ως Sid Vicious στην ταινία «SID AND NANCY» το 1986, αλλά έχασε τόσα πολλά που κατέληξε στο νοσοκομείο. Στην ταινία «DRACULA» το 1992 η φωνή του Prince Vlad που βγάζει μια κραυγή ενώ οδηγεί το σπαθί του μέσα στο σταυρό δεν είναι η φωνή του Oldman. Ο Lux Interior, τραγουδιστής του punk συγκροτήματος «The Cramps» έγραψε την κραυγή η οποία προστέθηκε στη σκηνή. Ήταν υποψήφιος για Saturn Award β’ αντρικού ρόλου για την ταινία «LOST IN SPACE» το 1999. Αποχώρησε από την ταινία «STAR WARS: REVENGE OF THE SITH» γιατί όπως είπε, γυρίστηκε χωρίς να σέβεται τους κανόνες της ένωσης Screen Actor's Guild, που είναι το Σωματείο ηθοποιών της Αμερικής. Υποδυόμενος το ρόλο του Mason Verger στην ταινία «HANNIBAL» το 2001 ήθελε να μπει το όνομά του στους πρωταγωνιστές μαζί με τους Anthony Hopkins και Julianne Moore. Όταν οι παραγωγοί αρνήθηκαν δεν ήθελε να μπει το όνομά του καθόλου στους συντελεστές κατά την προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους. Τραγούδησε το «I Wanna Be Your Dog» και το «My Way» του Frank Sinatra στο soundtrack της ταινίας «SID AND NANCY». Έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς ηθοποιούς, όπως οι Ryan Gosling και Shia LaBeouf. Έχει συλληφθεί γιατί οδηγούσε μεθυσμένος στο L.A. με συνοδηγό τον επίσης ηθοποιό Kiefer Sutherland αλλά αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη μέρα.

Trivia

Τα προβλήματα του Gary Oldman με το αλκοόλ ήταν πολύ γνωστά στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Μπήκε στο Marworth treatment facility στο Waverly Township της Πενσυλβανίας για αποτοξίνωση από το αλκοόλ το 1993. Ο ηθοποιός αναγνώριζε το πρόβλημά του και μάλιστα χαρακτήρισε τον εαυτό του αλκοολικό σε φάση θεραπείας σε μια συνέντευξή του στον Charlie Rose το 2001. Η πρώην σύζυγός του Donya Fiorentino τον κατηγόρησε ότι έπαιρνε και ναρκωτικά και μάλιστα ότι αυτός ήταν η αιτία του δικού της εθισμού. Σήμερα, ο ηθοποιός ζει μια ήρεμη ζωή μακριά από το αλκοόλ και αποδίδει την επιτυχία του στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, τους οποίους έχει πολλές φορές επαινέσει δημόσια.


Κρεβατομουρμούρα... και άλλα

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Gary Oldman την κρατάει κρυφή από τα media και λέει: «Το να είσαι διάσημος, είναι μια άλλη καριέρα. Και δεν έχω καθόλου όρεξη και ενέργεια για να την ακολουθήσω». Ο ηθοποιός έχει παντρευτεί 4 φορές: Τη Lesley Manville από το 1987 ως το 1990. Το 1994 έκανε σχέση με την ηθοποιό Isabella Rossellini, την οποία γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας «IMMORTAL BELOVED». Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Uma Thurman από το 1990 ως το 1992 και η τρίτη η Donya Fiorentino από το 1997 ως το 2001, την οποία γνώρισε στην κλινική αποτοξίνωσης. Είχε επίσης, σχέση με το μοντέλο και ηθοποιό Ailsa Marshall από το 2002 έως το 2005.

Με τη σύζυγό του Alexandra Edenborough
Την Πρωτοχρονιά του 2008, ο ηθοποιός παντρεύτηκε την τέταρτη σύζυγό του, μουσικό Alexandra Edenborough, η οποία είναι 19 χρόνια μικρότερή του, σε μια μυστική τελετή στην California. Τέλος, έχει 3 γιους: έναν από το γάμο του με τη Manville και δύο από το γάμο του με τη Donya Fiorentino.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου