Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα σε θρησκευτικές και Πασχαλινές ταινίες


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Η πρώτη ταινία που ξεχωρίζουμε το Πάσχα είναι το ιστορικό αριστούργημα του σκηνοθέτη William Wyler με τίτλο «BEN HUR», που είδαμε το 1959. Ένας Ιουδαίος πρίγκιπας, ο Ιούδας Μπεν-Χουρ, κατηγορείται άδικα για απόπειρα δολοφονίας του κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ και οδηγείται στα κάτεργα. Όταν ελευθερωθεί θα έρθει αντιμέτωπος με έναν παλιό του φίλο, τον Ρωμαίο Μεσάλας, ο οποίος φαίνεται να είναι ο υπεύθυνος για τις συμφορές που τον έχουν βρει. Στο cast συναντούμε τους βραβευμένους με Oscar Charlton Heston και Hugh Griffith. Η ταινία βραβεύτηκε με 11 Oscar και κρατά ακόμα το ρεκόρ μαζί με τον Τιτανικό και τον τρίτο Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Επίσης, χρειάστηκαν 10 χρόνια γυρισμάτων, 100000 κομπάρσοι και 15 εκ $ για να ολοκληρωθεί η μεγαλόπνοη αυτή κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος του Λίο Γουάλας.

Η επόμενη ταινία που ξεχωρίσαμε είναι η θρησκευτική ταινία «THE GREATEST STORY EVER TOLD» ή «Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», όπως κυκλοφόρησε στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία George Stevens, η οποία εξιστορεί τη ζωή του Χριστού από τη γέννηση ως την Ανάστασή Του με τον Max Von Sydow στον ομώνυμο ρόλο.

Μια από τις σειρές που βλέπουμε πάντα το Πάσχα είναι η κλασσική ταινία του Franco Zeffirelli με τίτλο «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» με θέμα τη ζωή του Χριστού από τη γέννηση μέχρι την Ανάστασή Του με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Robert Powell. Η σειρά προβλήθηκε στην Αμερική το 1977. Στο εντυπωσιακό cast συναντούμε τους Anne Bancroft, James Farentino, Ian McShane και Christopher Plummer.

«THE PASSION OF CHRIST» ή «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», όπως κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2004, είναι η πολυσυζητημένη θρησκευτική ταινία του Mel Gibson που μας ταξιδεύει στις ημέρες του Πάσχα. Η ταινία περιγράφει τις τελευταίες 12 ώρες του Χριστού, από τη στιγμή της σύλληψής του μετά τον Κήπο της Γεθσημανής, την ανάκρισή Του, τα βασανιστήρια, την πορεία στο Γολγοθά και τη Σταύρωσή Του. Πρόκειται για μια πανανθρώπινη ταινία αγάπης, φθόνου, πόνου και συγχώρεσης, θυσίας και λύτρωσης με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ΤΖΙΜ ΚΑΒΙΖΙΕΛ, ΜΟΝΙΚΑ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ, ΣΕΡΤΖΙΟ ΡΟΥΜΠΙΝΙ και ΜΑΓΙΑ ΜΟΡΓΚΕΝΣΤΕΡ. Τα «Πάθη του Χριστού» είναι ένα θρησκευτικό έπος τόσο έντονο και καθηλωτικό, όσο πνευματικό και φωτεινό ήταν και το δράμα του Χριστού. Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία στα box office και έκοψε μόνο στην Ελλάδα 398.000 εισιτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου