Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

CINELOVERS: The New York Project!

Η νεράιδα των Η.Π.Α., η πόλη με τα χίλια πρόσωπα, η πιο συναρπαστική πόλη του πλανήτη, το πρώην «Νέο Άμστερνταμ» ή το Μεγάλο Μήλο, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται μία από τις πιο ισχυρές και εντυπωσιακές πόλεις του κόσμου,
η Νέα Υόρκη!

της Ξένιας Κουσινιώρη

Με θέα το Brooklyn
Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτήν την πόλη; Έχει αποτελέσει ήδη από πολύ παλιά και συνεχίζει να αποτελεί έως και σήμερα τη μούσα χιλιάδων μεγάλων σεναριογράφων και σκηνοθετών του Hollywood, οι οποίοι επέλεξαν τη μοναδική αρχιτεκτονική και την αξεπέραστη ομορφιά της ως φόντο για τις ταινίες τους. Και γιατί όχι μιας και η πόλη αυτή εξιτάρει τη φαντασία κάθε καλλιτέχνη και αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτεχνική δημιουργία. Το Central Park, η μαγευτική γέφυρα του Brooklyn, τα πολυάριθμα καταπράσινα πάρκα και οι πλατείες της, τα κτήρια των δικαστηρίων, η Wall Street ή αλλιώς Ο Δρόμος του Φράγματος, τα μουσεία της, το Άγαλμα της Ελευθερίας, η Fifth Avenue, η Metropolitan Opera, η σχολή χορού Julliard, η Times Square και ολόκληρο το Manhattan έχουν ντύσει χιλιάδες επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, όπως «Τα Φιλαράκια» αλλά και μεγάλες παραγωγές του Hollywood, κάποιες εκ των οποίων και βραβευμένες με Oscar, είτε ρομαντικές, όπως το «New York I Love You», είτε επιστημονικής φαντασίας, όπως τα «Spiderman» και «The Dark Knight», είτε περιπέτειες, όπως η «The Wolf of Wall Street», είτε χορευτικές, όπως οι «Step Up» και «Street Dance», είτε κωμωδίες, όπως το «The Other Guys», είτε ταινίες τρόμου, όπως το «2012» είτε τέλος κινούμενα σχέδια όπως «Τα Στρουμφάκια». Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που την έχουμε δει να καταστρέφεται εντυπωσιακά από σεισμούς, επιδημίες ή επιδρομές εξωγήινων, ρομπότ και τεράτων. Και πραγματικά περπατώντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, σου έρχονται στο μυαλό τόσες εικόνες από ταινίες του Hollywood που νιώθεις σαν να είσαι μέρος μιας από αυτές, είτε ρομαντικής, είτε φαντασίας, είτε τρόμου, είτε κωμωδίας.
Αυτή είναι φίλοι μου η Νέα Υόρκη, η πόλη της τέχνης και του κινηματογράφου. Η πόλη που σε παρασύρει να αφήσεις ελεύθερη τη φαντασία σου και να δημιουργήσεις!

Η Νέα Υόρκη αποτελεί ένα από τα βασικότερα οικονομικά κέντρα της Αμερικής αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και παλιότερα οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που καταστράφηκαν κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, το άγαλμα της ελευθερίας και το Κτήριο Empire State. Η πόλη είναι φημισμένη για τους ουρανοξύστες της και τις πολλές συνοικίες της, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη ελληνική συνοικία της Αστόρια. Αποτελείται από 5 μεγάλα διαμερίσματα, τα γνωστά ως boroughs, το καθένα από τα οποία αποτελεί μια ξεχωριστή κομητεία, το Queens που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή της Νέας Υόρκης και εκεί βρίσκονται και τα 2 μεγάλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, το La Guardia και το JFK Airport. Το Bronx είναι το μοναδικό τμήμα της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στην ενδοχώρα και όχι πάνω σε νησί ενώ ονομάστηκε έτσι από έναν Σουηδό μετανάστη, ο οποίος ήταν ο πρώτος άποικος σε αυτή την περιοχή. Το Brooklyn έχει 2.400.000 κατοίκους και είναι το πολυπληθέστερο τμήμα της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της πόλης και συνδέεται με το Μανχάταν με τη φημισμένη γέφυρα του Brooklyn. Το Staten Island έχει μόνο 500.000 κατοίκους. Τέλος, το Μανχάταν έχει περίπου 1.600.000 κατοίκους και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή των Η.Π.Α. Ουσιαστικά αυτή η περιοχή αποτελείται από 4 νησιά συνολικά: το ίδιο το Μανχάταν, που είναι μακράν το μεγαλύτερο, το μακρόστενο Roosevelt Island, το Ward's Island και το Governors Island. Η Νέα Υόρκη διαθέτει πολλά αξιοθέατα, περίπου 500 γκαλερί τέχνης, 150 μουσεία, πάνω από 100 θέατρα, δεκάδες εμπορικά καταστήματα και 17.000 εστιατόρια. Η πόλη θεωρείται πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Γιατί όμως η καρδιά της πόλης ονομάστηκε Manhattan;

Το όνομα του Μανχάταν προέρχεται από τη λέξη Μάννα-Hata, όπως αναγράφεται στο ημερολόγιο του Robert Juet το 1609. Ο Juet ήταν Άγγλος αξιωματικός στο πλοίο με όνομα Half Moon του θαλασσοπόρου και εξερευνητή Henry Hudson, τον οποίο ακολούθησε σε 3 ταξίδια την δεκαετία του 1600. Ένας χάρτης του το 1610 αναφέρει το όνομα Manahata δύο φορές, περιγράφοντας έτσι τόσο την δυτική όσο και την ανατολική πλευρά του Μαυρίκιου ποταμού, ο οποίος αργότερα ονομάστηκε Hudson River, από το όνομα του εξερευνητή. Η λέξη «Μαναχάτα», που αργότερα έγινε "Μανχάταν" έχει μεταφραστεί από τη γλώσσα των Ινδιάνων ως "το νησί με τους πολλούς λόφους".
Αυτό που πραγματικά αξίζει να σας πω για το Μανχάταν είναι ότι ένας από τους πιο επικρατέστερους μύθους στην αμερικανική ιστορία είναι ότι οι Ινδιάνοι της Αμερικής στις αρχές του 1600 έκλεισαν τη χειρότερη συμφωνία της ζωής τους, πουλώντας στους Ευρωπαίους εξερευνητές ολόκληρο το νησί του Μανχάταν, το οποίο τα τελευταία χρόνια κοστίζει κατά μέσω όρο $1000 το τετραγωνικό για μόλις $24, τα οποία μάλιστα δεν πήραν σε μετρητά αλλά σε χάντρες και άλλα μπιχλιμπίδια.


Σήμερα στο Μανχάταν βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο πανύψηλοι ουρανοξύστες. Το 1902 χτίστηκε ο πρώτος ουρανοξύστης, ενώ κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα κατασκευάστηκαν ουρανοξύστες γοτθικού και Αρ Ντεκό ρυθμού, όπως το κτήριο της Chrysler το 1930, ενώ το 1931 κατασκευάστηκε το Empire State Building, που αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο για πάνω από 40 χρόνια.

Δείτε όλα τα gossip για το Manhattan, φωτογραφίες και videos από τη Νέα Υόρκη και στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 1  εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου