Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

CINELOVERS: The NY Project - Αφιέρωμα Brooklyn Bridge


της Ξένιας Κουσινιώρη

Η Γέφυρα του Brooklyn είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης και αποτελεί μία από τις παλαιότερες κρεμαστές γέφυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  

Ολοκληρώθηκε το 1883 και συνδέει τους δήμους της Νέας Υόρκης, Manhattan και Brooklyn, περνώντας πάνω από τον ποταμό East River. Είχε αρχικά σχεδιαστεί από τον διάσημο Γερμανό μετανάστη John  Augustus Roebling, ο οποίος όμως κατά την διεξαγωγή ερευνών για τη γέφυρα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο πόδι του, όταν ένα πλοίο το συνέτριψε στον πυλώνα και μετά τον ακρωτηριασμό των δακτύλων του, μολύνθηκε από τέτανο και πέθανε. Έτσι επικεφαλής του έργου ανέλαβε ο τριανταδιάχρονος γιος του Ουάσιγκτον. Ο Ουάσιγκτον όμως υπέστη επίσης παραλυτικό τραυματισμό ως αποτέλεσμα της νόσου των δυτών λίγο μετά την έναρξη της κατασκευής στις 3 Ιανουαρίου του 1870 κι έτσι τη γέφυρα ολοκλήρωσε η σύζυγός του Έμιλι Γουάρεν Ρόμπλιν.


Η Γέφυρα του Brooklyn εγκαινιάστηκε στις 24 Μαΐου του 1883. Ο πρόεδρος Τσέστερ Α. Άρθουρ και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Φράνκλιν Έντσον διέσχισαν τη γέφυρα και έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο του Brooklyn Σεθ Λόου όταν έφτασαν στον πύργο στην πλευρά του Brooklyn.
Την πρώτη ημέρα, τη γέφυρα διέσχισαν συνολικά 1.800 οχήματα και 150.300 άτομα. Η Έμιλι Γουάρεν Ρόμπλιν ήταν το πρώτο άτομο που διέσχισε τη γέφυρα, η οποία κόστισε περίπου 15,5 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί και τον θάνατο περίπου 27 ανθρώπινων ζωών κατά την διάρκεια της κατασκευής της.
 

Η γέφυρα του Brooklyn, χάρη στην εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τη μοναδική ομορφιά της, όπως είναι φυσικό, έχει εξιτάρει τη φαντασία μεγάλων παραγωγών και σκηνοθετών του Hollywood, οι οποίοι την χρησιμοποίησαν  για να ντύσουν κάποιες από τις σημαντικότερες σκηνές στις πολυβραβευμένες ταινίες τους.


The Amazing Spiderman (2012)
Η σκηνή με τον Woody Allen και την Diane Keaton να συζητούν αγναντεύοντας τη γέφυρα του Brooklyn στο ρομαντικό δράμα «Manhattan» το 1979 είναι από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές του παλιού κινηματογράφου. Στο σύγχρονο σινεμά, αξίζει να θυμηθούμε τα sequels της σειράς ταινιών «Spiderman» από την πρώτη κιόλας ταινία όπου ο αγαπημένος σε όλους σούπερ ήρωας σώζει την Mary – Jane από τη γέφυρα του Brooklyn που την έχει οδηγήσει το Green Goblin. Και στην τελευταία ταινία όμως «The Amazing Spiderman» το 2012 ο Spiderman σώζει εντυπωσιακά ένα αγοράκι από ένα φλεγόμενο όχημα που κρέμεται από τη γέφυρα του Brooklyn.

Άλλες ταινίες που έχουν πολλές εντυπωσιακές σκηνές γυρισμένες στη γέφυρα του Brooklyn είναι οι «Hudson Hawk» το 1991 με τον Bruce Willis, η σειρά «Sex and the City», η ταινία επιστημονικής φαντασίας «I’m Legend» το 2007 με τον Will Smith, «The Siege» το 1998 με τον Denzel Washington, «Cloverfield» το 2008, «Fantastic Four» το 2005 με το Thing να σώζει έναν άνθρωπο που προσπαθεί να αυτοκτονήσει από τη γέφυρα του Brooklyn και αμέτρητες άλλες.

Δείτε όλα τα gossip για τη γέφυρα του Brooklyn, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 2  εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου