Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στην Wall street, το Charging bull και την Trinity Church!

της Ξένιας Κουσινιώρη

 Η Wall Street είναι η οικονομική περιοχή της Νέας Υόρκης. Ο 1,1 χιλιομέτρων δρόμος με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια εκτείνεται από την Broadway μέχρι το South Street του East River στο Lower Manhattan. Η Νέα Υόρκη, όπως είναι γνωστό, είναι το παγκόσμιο κέντρο των διεθνών επιχειρήσεων και του εμπορίου και ένα από τα τρία επιτελικά κέντρα της παγκόσμιας οικονομίας μαζί με το Λονδίνο και το Τόκιο. Έτσι λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου, ο όρος Wall Street έχει γίνει συνώνυμο των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ και του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα και είναι η έδρα ενός από τα πιο μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Στην διασταύρωση της Wall Street με την Broadway βρίσκεται μια ιστορική εκκλησία, η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας ή Trinity Church, όπως είναι ευρέως γνωστή. Το πρώτο κτίριό της κατασκευάστηκε το 1698 και μάλιστα λέγεται ότι ο περίφημος κουρσάρος καπετάνιος William Kidd δάνεισε τον ανελκυστήρα του πλοίου του για την ανέλκυση των πετρών. Η κατασκευή του δεύτερου κτιρίου της εκκλησίας ολοκληρώθηκε το 1790 ενώ η τρίτη και τελική εκκλησία που ολοκληρώθηκε το 1846 τότε ήταν το υψηλότερο σημείο στη Νέα Υόρκη μέχρι που ξεπεράστηκε το 1890 από το New York World Building. Ο πύργος της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας περιλαμβάνει σήμερα 23 καμπάνες ενώ η εκκλησία στεγάζει και ένα μουσείο με θρησκευτικά και πολιτιστικά εκθέματα.

Δίπλα στην Wall Street βρίσκεται και ο Charging Bull, γνωστός και ως Wall Street Bull! Είναι ένα 3.200 κιλών, χάλκινο γλυπτό από τον Arturo Di Modica που βρίσκεται στο Bowling Green Park. Έχει ύψος 3,4 μέτρα και μήκος 4,9 μέτρα. Το τεράστιο γλυπτό απεικονίζει έναν ταύρο, το σύμβολο της επιθετικής οικονομικής αισιοδοξίας και της ευημερίας, ακουμπώντας στα πίσω ισχία του και με το κεφάλι του χαμηλωμένο σαν να είναι έτοιμος να επιτεθεί. Το γλυπτό είναι και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα, καθώς και "μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες της Νέας Υόρκης". Επίσης είναι ένα σύμβολο της Wall Street και της οικονομικής συνοικίας. Φήμες λένε μάλιστα ότι όποιος τον αγγίξει θα γίνει πλούσιος! Τέλος, ο Charging Bull διατίθεται προς πώληση στην τιμή των 6000 δολαρίων υπό τον όρο ο νέος ιδιοκτήτης του να μην τον μετακινήσει από τη θέση του.

Όπως είναι φυσικό ένας τόσο διάσημος δρόμος όπως η Wall Street έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους διάσημους Αμερικανούς σκηνοθέτες και παραγωγούς που τον επέλεξαν για να γυρίσουν εκεί κάποιες από τις ταινίες τους. Πάμε να δούμε τις καλύτερες!

Στον κόσμο της Wall Street επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Περιουσίες χάνονται ή κερδίζονται μέσα σε λίγες ώρες, σε ένα παιχνίδι όπου πάντα επικρατούν οι πιο αδίστακτοι. Ένας φιλόδοξος νεαρός χρηματιστής θα βρεθεί μπροστά σε ηθικό αδιέξοδο όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Γκόρντον Γκέκο, έναν θρύλο της Wall Street, έναν άνθρωπο που δεν σταματάει μπροστά σε τίποτα. Αυτά είδαμε στην δραματική ταινία «Wall Street» του  επηρεασμένου από τη ζωή του πατέρα του ως χρηματιστή, Oliver Stone που είδαμε στις οθόνες μας το 1987 με τους Michael Douglas και Charlie Sheen.

Μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας ο Oliver Stone δημιουργεί το «Wall Street: Money never sleeps» ή «Το Χρήμα ποτέ δεν πεθαίνει», όπως κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2010 με ένα all-star cast με τους ΜΑΙΚΛ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, ΣΟΥΖΑΝ ΣΑΡΑΝΤΟΝ, ΦΡΑΝΚ ΛΑΝΓΚΕΛΑ, ΤΖΟΣ ΜΠΡΟΛΙΝ, ΣΑΙΑ ΛΑΜΠΕΦ, ΚΑΡΕΙ ΜΑΛΙΓΚΑΝ και ΕΛΑΙ ΓΟΥΑΛΑΣ γυρισμένη ξανά στα εντυπωσιακά κτήρια της Wall Street. Έχοντας μόλις αποφυλακιστεί, ο Γκόρντον Γκέκο βρίσκεται ξαφνικά στο περιθώριο του κόσμου που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε με αντιμέτωπους αυτήν τη φορά την κόρη του Γουίνι και τον αρραβωνιαστικό της, Τζέικομπ.

Ο σκηνοθέτης Τζ. Κάντορ συνεργάστηκε στενά με τον πατέρα του και άλλους βετεράνους του οικονομικού κόσμου για να δημιουργήσει την δραματική ταινία «Margin Call» ή «Ο Δρόμος του Χρήματος», που είδαμε στις οθόνες μας το 2011 με τους ΚΕΒΙΝ ΣΠΕΙΣΙ, ΠΟΛ ΜΠΕΤΑΝΙ, ΤΖΕΡΕΜΙ ΑΙΡΟΝΣ, ΣΤΑΝΛΕΙ ΤΟΥΤΣΙ, ΝΤΕΜΙ ΜΟΥΡ και ΣΑΙΜΟΝ ΜΠΕΙΚΕΡ. 24 δραματικές ώρες σε έναν αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008. Ένας νέος οικονομικός αναλυτής, υπάλληλος μιας αμερικάνικης εταιρίας επενδύσεων ανακαλύπτει ένα λάθος στην θεμελιώδη εξίσωση του συστήματος, οι επιπτώσεις του οποίου απειλούν με κατάρρευση όχι μόνο την εταιρία αλλά και ολόκληρο το οικονομικό σύστημα του δυτικού κόσμου. Τα ανώτερα στελέχη της εταιρίας συνέρχονται με σκοπό να λάβουν αποφάσεις με οικονομικό αλλά και ηθικό αντίκτυπο στις ζωές τους.

Τέλος, το 2013 είδαμε στις οθόνες μας τη βιογραφική ταινία του Martin Scorsese με τίτλο «The Wolf of Wall Street» ή «Ο Λύκος της Wall Street» με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio, η οποία αποτελεί βιογραφία του Τζόρνταν Μπέλφορντ και στις σκηνές της μπορούμε να δούμε τόσο την Wall Street όσο και τον Charging Bull.



Δείτε τα πάντα για τη Wall Street, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 12  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου