Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στα διάσημα κτήρια της Νέας Υόρκης Dakota και Majestic!

της Ξένιας Κουσινιώρη 

Το φημισμένο Dakota Building βρίσκεται επί της 72ης λεωφόρου απέναντι από το Central Park στο βορειοδυτικό Μανχάταν. Αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της Νέας Υόρκης με τιμές ενοικίασης ή αγοράς διαμερισμάτων που αγγίζουν τα αστέρια και πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής των κατοίκων. Εμπνευστής του μεγαλειώδους κτηρίου που αποτελεί από την ίδρυσή του το 1884 μέχρι και τις μέρες μας ένα κόσμημα της Νέας Υόρκης ήταν ο Edward Clark, ιδρυτής της διάσημης εταιρίας Singer με τις μηχανές ραψίματος, ο οποίος όμως δεν έζησε να το δει ολοκληρωμένο.

Η είσοδος του κτηρίου όπου δολοφονήθηκε ο John Lennon
Το κτήριο του Dakota ορίστηκε ως νέο ορόσημο της Νέας Υόρκης το 1969, ενώ το 1976 προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο των ιστορικών κτηρίων και αναγνωρίστηκε ως ιστορικό ορόσημο ολόκληρης της Αμερικής. Το κτήριο έγινε ευρέως γνωστό όταν σ’ ένα απ’ τα διαμερίσματά του διέμεινε ο θρύλος των Beatles John Lennon με τη σύντροφό του. Άφθονοι θαυμαστές του τον περίμεναν καθημερινά στην επιβλητική είσοδο του Dakota ενώ στο ίδιο σημείο το 1980 ο τραγουδιστής δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

Η Γιαπωνέζα Yoko Ono συνεχίζει να διαμένει στο διαμέρισμά τους με συντροφιά τις αναμνήσεις της, τα τραγούδια των Beatles αλλά και τις ιδέες τους περί παγκόσμιας ειρήνης και κατάλυσης του ρατσισμού. Ιδιαιτέρως αυστηρά τα κριτήρια ώστε να διαμείνει κανείς σε διαμέρισμα του Dakota καθώς οφείλει να είναι οικονομικά πολύ ευκατάστατος αλλά παράλληλα να φέρει και ένα άρτιο ηθικό προφίλ. Μάλιστα η Μαντόνα ενδιαφέρθηκε πριν από αρκετό καιρό να νοικιάσει διαμέρισμα, αλλά το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημά της λόγω του προκλητικού τρόπου ζωής της. Ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν διαμείνει στο κτήριο του Dakota συναντάμε σπάνιες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων τους Robert Ryan, Ward Bennett, Rosemary Clooney και Jason Robards.

Τέλος, ακριβώς απέναντι από το Dakota βρίσκεται το επιβλητικό The Majestic, το κτήριο με τους δύο πύργους που προβάλει στις φωτογραφίες πάνω από το Central Park, στο οποίο σύχναζε η μαφία πριν μετακομίσει μόνιμα στο Las Vegas. Το κτήριο έχει κατοικηθεί κατά το παρελθόν από το σχεδιαστή μόδας Marc Jacobs στα εφηβικά του χρόνια αλλά και από τον διάσημο τηλεπαρουσιαστή Conan O’Brien ενώ σήμερα είναι ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία του Manhattan.

Όπως είναι φυσικό το Dakota Building αλλά και το Majestic έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους διάσημους Αμερικανούς σκηνοθέτες και παραγωγούς κι έτσι δεν είναι λίγες οι ταινίες που τα έχουν ως φόντο ή η πλοκή τους εκτυλίσσεται στο εσωτερικό τους. Πάμε να δούμε τις καλύτερες!
Το θρίλερ «Το μωρό της Ρόζμαρι» που είδαμε το 1968 περιλαμβάνει σκηνές που έχουν γυριστεί στο εσωτερικό και των δύο κτηρίων ενώ και ο σκηνοθέτης της ταινίας «Vanilla Sky» Cameron Crowe επέλεξε το Dakota για κάποιες σκηνές με πρωταγωνιστές τους Penelope Cruz, Tom Cruise και Cameron Diaz που είδαμε στις οθόνες μας το 2001. Τέλος, μια από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες που έχουν γυριστεί στο εσωτερικό αλλά και στην περιοχή γύρω από το κτήριο Dakota είναι η ρομαντική κομεντί του Woody Allen «Hannah and her sisters» που είδαμε στις οθόνες μας το 1986.


Δείτε τα πάντα για τα κτηρία Dakota και Majestic, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 11  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου