Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Be-there! Corfu Animation Festival Αφιέρωμα


 της Ξένιας Κουσινιώρη

Εδώ και πολλά χρόνια το πιο παραδοσιακό Πάσχα, με όλα τα ήθη και τα έθιμα και ο απόλυτος προορισμός γι’ αυτές τις ημέρες όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου είναι η Κέρκυρα. Το νησί της Κέρκυρας εκπροσωπεί τους μύθους και τα γεγονότα, που στιγμάτισαν την ιστορία του. Οι ευρωπαϊκές επιρροές είναι ορατές παντού και συνυπάρχουν αρμονικά, δίνοντας στην πόλη έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που επελέγη ως τόπος φιλοξενίας ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ όσων λατρεύουν τα κόμικς και όχι μόνο. Το Be there! Corfu Animation Festival είναι το νέο διεθνές φεστιβάλ animation, που με σημείο αναφοράς την Κέρκυρα, αποτέλεσε για 2η φορά σημείο συνάντησης καλλιτεχνών animation από όλο τον κόσμο. Η τέχνη του animation, πολύ πιο ευρεία από τα κινούμενα σχέδια, έχει πολύ συνοπτικά οριστεί άτυπα μέσα από μια κοινή αντίληψη ως παιδική τέχνη ή απλά τέχνη που απευθύνεται και εμπνέεται από τα παιδιά. Λανθασμένα από τον ορισμό αυτό απουσιάζει το δεύτερο σκέλος της πρότασης, που προσδιορίζει το εύρος «Μια τέχνη που απευθύνεται και εμπνέεται από παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και από όσους έχουν το θάρρος να σκέφτονται και τη δύναμη να βλέπουν όσα τα παιδιά». Ωστόσο, οι πρόσφατες επιτυχίες και η καλλιτεχνική αναγνώριση ταινιών όπως η «Περσέπολις», το «Τρίο της Μπελβίλ» και το «Ψηλά στον Ουρανό», γνωστό ως «Up», έδωσαν την ώθηση στους διοργανωτές να επιδιώξουν με φαντασία, αλλά και με επιμελημένη προσοχή στις λεπτομέρειες, το στόχο του φεστιβάλ.

Το Λιστόν
Έτσι λοιπόν, το Be There! Corfu Animation Festival, είναι μια γιορτή της τέχνης του animation, διάρκειας τεσσάρων ημερών, με μια ματιά εκπαιδευτική και ψυχαγωγική αλλά πρωτίστως καλλιτεχνική. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου του 2012. Η προβολή των ταινιών πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Ορφέα αλλά και στο Πολύτεχνο ενώ τα workshop, masterclass, αλλά και η τελετή λήξης με ελεύθερη είσοδο πραγματοποιήθηκαν στην Ιόνιο Ακαδημία. Το Φεστιβάλ animation φέτος, όπως και πέρυσι αποτελεί έναν καλλιτεχνικό θεσμό με ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, διαγωνιστικό τμήμα, retrospectives ταινιών και σχολών animation, αφιερώματα και συνεργασίες με άλλα διεθνή φεστιβάλ animation, πρωτότυπα θεματικά αφιερώματα, ταινίες βραβευμένες με Oscar και άλλα διεθνή βραβεία, πανελλήνιες πρεμιέρες, panels ομιλητών, workshops και Kids, Be there! με σεμινάρια και workshops για παιδιά. Όσοι παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ είχαν την δυνατότητα να μοιραστούν τη χαρά της εικόνας, της ιδέας και του συναισθήματος μέσα από τη μαγική εμπειρία της συμμετοχής σε μια προσπάθεια να δουν όλοι μαζί τη ζωή μέσα από το μεγαλείο της ψηφιακής αποτύπωσης.

Όσον αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ, οι βραβεύσεις έχουν ως εξής: Στις ταινίες μεγάλου μήκους το Μέγα βραβείο κέρδισε η ταινία «The Lost Town of Switez ή Η χαμένη πόλη του Switez» του Kamil Polak από την Πολωνία. Η κριτική επιτροπή θέλησε να τιμήσει με αυτό τον τρόπο μια μεγάλη Ευρωπαϊκή παράδοση στο animation, την Πολωνική παράδοση, που σε αυτό το φιλμ ανανεώνεται σε μια μεγάλη παραγωγή με τη χρήση νέων μέσων, από ένα σκηνοθέτη που δεν φοβήθηκε να συνδυάσει παλιές και νέες φόρμες και μέσα, αλλά και το δισδιάστατο με το τρισδιάστατο animation, με έναν καινοτόμο τρόπο. Το βραβείο της κριτικής επιτροπής πήγε στην ταινία παραγωγής Ταϊβάν με τίτλο «A Happy Wish ή Μια χαρούμενη ευχή» του Jack Shih, που αν και απευθύνεται σε παιδιά, αφορά με το θέμα του εξίσου τους ενήλικες θεατές. Η ταινία βασίζεται σε μια μεταφορά γύρω από το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν το όνειρο και η φαντασία στην επιβίωση του καθενός μας στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Το μήνυμα αυτό υποστηρίχθηκε αισθητικά και τεχνικά από τον συνδυασμό του δισδιάστατου και τρισδιάστατου animation. Με αυτό το βραβείο, η επιτροπή θέλησε να εξάρει την αισθητική και τεχνική αρτιότητα του φιλμ, όσο και την ενδιαφέρουσα ιστορία και το μήνυμα της ταινίας. Το βραβείο της Καλύτερης μουσικής ταινίας animation δόθηκε στον Behrooz Shahamat για την μουσική του για την ταινία «Το Άνθος της Ελπίδας - Blossom of Hope» παραγωγής Ιράν επειδή είναι πρωτότυπη σύνθεση και υποστηρίζει άψογα το σενάριο και το σκεπτικό της ταινίας.

Όσον αφορά το φοιτητικό διαγωνιστικό, το βραβείο της καλύτερης φοιτητικής ταινίας κέρδισε το «Way Out» της Lily Sheikhat από το Ισραήλ. Το έργο πήρε το πρώτο βραβείο γιατί καταφέρνει να εκφράσει με ξεχωριστό τρόπο τις αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου για την καθημερινότητά του, τη ζωή, την αγάπη, τις επιλογές και τις ευκαιρίες. Τεχνικά άρτιο και με έντονη ποιητική διάθεση, το έργο καταφέρνει να απευθυνθεί στο συναίσθημα και να κινηθεί μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Το βραβείο ειδικής μνείας μοιράστηκαν οι ταινίες «Rum and cigars» της Ludmila Klinova από τη Ρωσία, το οποίο επιλέχθηκε για την έντονη εικαστικότητα που το διακρίνει, για τον σωστό συνδυασμό κινήσεων, ήχων, χρωμάτων και για την ανάλαφρη, δροσερή και χαρούμενη ματιά της πραγματικότητας και στο «Chest of drawers» της Sanni Lahtinen από τη Φινλανδία, για την εξαιρετική ιδέα της διαπραγμάτευσης της γυναικείας ταυτότητας μέσα από τον συμβολισμό του γυναικείου σώματος με μία συρταριέρα.

Το βραβείο κοινού για ταινία μικρού μήκους κέρδισε η ταινία «Danny Boy» του Marek Skrobecki από την Πολωνία ενώ το αντίστοιχο βραβείο για ταινία μεγάλου μήκους πήγε στην γαλλική ταινία «Η ζωή ενός γάτου» των Jean-Loup Felicioli και Alain Gagnol σε 2D computer animation, η οποία μας μετέφερε, με οδηγό ένα γάτο, στις στέγες του Παρισιού, για να ρίξει φως σε μια υπόθεση μυστηρίου, αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο σύγχρονος κόσμος εξακολουθεί να αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία που συμβολικά αποδίδονται από τις αντιθέσεις του φωτός και του σκότους στην ταινία ή από ανθρώπους που καταδιώκουν και από ανθρώπους που καταδιώκονται. Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, όπως και τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, ανατρέπονται μέχρι το τέλος της ταινίας, για να επικρατήσει τελικά η σύγκλιση των ετερόκλητων δυνάμεων. Υποψήφιες για το βραβείο αυτό ήταν και οι ταινίες «Κοντός, χοντρός και φαλακρός» από την Κολομβία και «Jerzy ο σκατζόχοιρος» από την Πολωνία.

Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου