Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ταινίες της εβδομάδας 5-12/4 The Lorax


Τα κινούμενα σχέδια δε λείπουν ούτε αυτήν την εβδομάδα από τις οθόνες μας, αυτήν τη φορά με την ταινία «THE LORAX» ή «ΛΟΡΑΞ», όπως κυκλοφορεί στα ελληνικά από τους δημιουργούς των ταινιών «Εγώ, ο απαισιότατος» και «ICE AGE» και το σκηνοθέτη Κρίς Ρενό. Η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της Universal συνιστά μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ενός από τα πιο επιτυχημένα βιβλία του Dr. Seuss και φέρει την υπογραφή του Μίδα των animation –τέως επικεφαλής της Fox Animation- Κρις Μελεντάντρι καθώς και των δημιουργών του πολύ επιτυχημένου animation Despicable Me! Η ταινία αφηγείται με μοναδικά χρώματα και απαράμιλλο 3D την ιστορία του Τεντ, ενός 12χρονου αγοριού που ζει στην πλαστική πόλη του Θνίντβιλ και το οποίο, στην προσπάθειά του να κερδίσει την αγάπη της Όντρεϊ, του κοριτσιού των ονείρων του, πρέπει να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο. Για να το πετύχει αυτό, καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους, και αυτός που αφηγείται την ιστορία του στον Τεντ δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία εκείνον, που λόγω της απληστίας του, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του δάσους. Πρόκειται για μια αστεία, αλλά συνάμα και συγκινητική περιπέτεια που υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπίας που πρέπει να διατηρείται μεταξύ της φύσης και της προόδου.

Η ταινία ξετυλίγεται γύρω από τον Λόραξ, ένα πολύ αστείο και αξιαγάπητο πλάσμα, τον φύλακα των δασών, που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να προστατεύσει τα δάση και τα ζώα που κατοικούν εκεί. Όταν ο Ουάνσλερ κόβει το πρώτο δέντρο ο Λόραξ ξεπροβάλλει θυμωμένος και προειδοποιεί το νεαρό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, αλλά η απληστία του δεν τον αφήνει να το συνειδητοποιήσει και η οικολογική καταστροφή δεν αργεί. Χρόνια αργότερα, ο μετανοημένος Ουάνσλερ βλέπει στο πρόσωπο του μικρού Τεντ, το άτομο εκείνο που μπορεί να επανορθώσει και να αποκαταστήσει την οικολογική ανισορροπία. Η ταινία διατίθεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τις φωνές των ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΙΚΑΛΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΙΝΟΥ ΣΟΥΤΗ, ΗΛΙΑ ΖΕΡΒΟΥ, ΒΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΚΙΡΓΚΙΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΖΑ, ΤΕΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗ και ΥΑΚΙΝΘΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Γνωρίστε την αληθινή δύναμη της φύσης!

Trivia

Το βιβλίο αυτό του Dr Seuss είναι ένα από τα πλέον εμπορικά παιδικά μυθιστορήματα όλων των εποχών και το πλέον αγαπημένο του ίδιου του συγγραφέα. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και έχει εκδοθεί σε 95 χώρες και σε 17 διαφορετικές γλώσσες. Η έμπνευση για το βιβλίο αυτό προήλθε από ένα ταξίδι του συγγραφέα και της συζύγου του στην Ανατολική Αφρική. Η ταινία συνιστά τη δεύτερη συνεργασία του Μελεντάντρι με τη σύζυγο του αποθανόντα συγγραφέα μετά το Horton Hears a Who!. Δεδομένης της επιτυχίας, ο Μελεντάντρι χρειάστηκε έξι μήνες προκειμένου να απαντήσει θετικά ώστε να είναι σίγουρος πως θα το αποδώσει όπως έπρεπε, έχοντας αρωγούς του σε αυτό, τη δημιουργική ομάδα του Despicable Me. Για το σκηνοθέτη Κρις Ρενό, ο Dr Seuss είναι από τους συγγραφείς που τον έχουν επηρεάσει πολύ, από την παιδική του ηλικία, καθώς, ιδίως αυτό το βιβλίο του, θεωρεί πως συνιστά ένα δίδαγμα ζωής για όλα τα παιδιά. Έτσι, με χαρά ανέλαβε τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Μολονότι η ταινία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μιούζικαλ, οι δημιουργοί έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο μουσικό και τραγουδιστικό κομμάτι, με έξι τραγούδια να πρωταγωνιστούν στην αφήγηση. Τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης Τζον Πάουελ, που γνωρίσαμε στις ταινίες «Kung Fu Panda», «Shrek», «Hancock» και «Mr. & Mrs. Smith».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου