Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στο διάσημο Central Park της Νέας Υόρκης!

της Ξένιας Κουσινιώρη

Το Central Park είναι το φημισμένο δημόσιο πάρκο στο κέντρο του Manhattan στη Νέα Υόρκη, γνωστό σε όλους από τον κινηματογράφο καθώς ένας μεγάλος αριθμός Χολιγουντιανών ταινιών έχουν γυριστεί εκεί. Η ανάγκη της Νέας Υόρκης για ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο εκφράστηκε από τον ποιητή και συντάκτη της New York Post, William Cullen Bryant, καθώς και από τον πρώτο αμερικανικό αρχιτέκτονα τοπίων, Andrew Jackson Downing το 1844. Το Central Park σχεδιάστηκε από τον τοπογράφο και συγγραφέα Frederick Law Olmsted και τον Άγγλο αρχιτέκτονα Calvert Vaux το 1858 μετά τη νίκη τους σε διαγωνισμό. Το πάρκο, το οποίο δέχεται περίπου τριάντα πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, είναι το πιο πολυπληθές σε επισκεψιμότητα αστικό πάρκο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν άνοιξε ήταν 3.1 τετρ. χιλιόμετρα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε 3.41 τετρ. χιλιόμετρα. Το Central Park συνορεύει βόρεια με την West 110th Street, στα νότια με την West 59th Street, στα δυτικά με την Eighth Avenue, και στα ανατολικά με την Fifth Avenue. Κατά μήκος των συνόρων του πάρκου ωστόσο, αυτές είναι γνωστές ως Central Park North, Central Park South, και Central Park West, αντίστοιχα. Μόνο η Fifth Avenue διατηρεί το όνομά της, δεδομένου ότι οριοθετεί το ανατολικό σύνορο του πάρκου. Το Central Park χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1963

Το χαρακτηριστικό του τεράστιου πάρκου που πραγματικά μας εντυπωσίασε είναι το απέραντο πράσινο. Αν και η χλωρίδα στο μεγαλύτερο μέρος του πάρκου φαίνεται φυσιολογική, είναι στην πραγματικότητα σχεδόν εξ ολοκλήρου διαμορφωμένη. Το πάρκο περιέχει διάφορες λίμνες και λιμνούλες που, ενώ φαίνονται φυσικές, έχουν δημιουργηθεί τεχνητά, εκτεταμένα μονοπάτια για διαδρομές με τα πόδια, δύο παγοδρόμια, ένα εκ των οποίων γίνεται πισίνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το Central Park Zoo, το Central Park Conservatory Garden, ένα καταφύγιο άγριας ζωής, μια μεγάλη έκταση φυσικού δάσους καθώς και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, που ονομάζεται Delacorte Theater, το οποίο φιλοξενεί το φεστιβάλ του καλοκαιριού "Shakespeare in the Park". Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το κάστρο Belvedere, το σουηδικό Θέατρο Μαριονέτας Cottage καθώς και το ιστορικό Carousel. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές μεγάλες και μικρές περιοχές με γρασίδι, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνται για αθλητισμό, μερικές προορίζονται για ήσυχες βόλτες με θέα τα κτήρια Majestic και Dakota ενώ υπάρχουν και οι κλειστές παιδικές χαρές για τα παιδιά. Έτσι τα 10 χιλιόμετρα δρόμων μέσα στο πάρκο χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από πολίτες που κάνουν jogging, πεζοπορία, ποδηλάτες, skateboarders και skaters. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Central Park καταγράφηκε η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ. Ο Αμερικανός superstar Garth Brooks έδωσε μια δωρεάν συναυλία τον Αύγουστο του 1997, την οποία παρακολούθησαν περίπου 980.000 άτομα. Η αξία του Central Park έχει εκτιμηθεί σε 528.783.552.000 δολάρια το Δεκέμβριο του 2005.

Δεδομένου ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί στο πάρκο όπως και στην υπόλοιπη Νέα Υόρκη, πολλές προκαταλήψεις έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Το πάρκο έχει το δικό του τμήμα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, το Central Park Precinct, το οποίο απασχολεί τόσο αστυνομικούς όσο και βοηθητικούς υπαλλήλους. Το 2005, τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν κράτησαν τον αριθμό των εγκλημάτων στο πάρκο σε λιγότερα από εκατό ετησίως, από περίπου 1.000 στις αρχές του 1980.

Τέλος, απέναντι από το Dakota Building στο Central Park υπάρχει η περιοχή Strawberry Fields. Στις 9 Οκτωβρίου του 1985, ημερομηνία που θα ήταν τα 45α γενέθλια του Τζον Λένον, η Νέα Υόρκη αφιέρωσε 10.117 τετρ. μέτρα στη μνήμη του, τα οποία σήμερα ανήκουν στη Yoko Ono και περιέχουν φραουλιές, τα αγαπημένα φρούτα του John Lennon. Κάθε χρόνο, η Yoko Ono τιμά την επέτειο του θανάτου του Lennon με ένα δημόσιο προσκύνημα στο μνημείο και με την τοποθέτηση ενός και μόνο αναμμένου κεριού στο παράθυρο ενός από τα διαμερίσματά της.

Όπως είναι φυσικό το Central Park έχει εμπνεύσει μεγάλους σκηνοθέτες και παραγωγούς του Hollywood και αποτελεί φόντο σε πάρα πολύ μεγάλες παραγωγές. Στην αισθηματική ταινία «You ‘ve got mail» που είδαμε στις οθόνες μας το 1998, μια αγαπημένη μας σκηνή από το Central Park είναι αυτή στην οποία η Kathleen, την οποία υποδύεται η Meg Ryan συνειδητοποιεί ότι ο άντρας που ερωτεύτηκε μέσω internet είναι ο Joe Fox, στο ρόλο του οποίου είδαμε τον Tom Hanks. Στο κωμικό δράμα «Big Daddy» το 1999, ο κατά λάθος μπαμπάς Sonny, τον οποίο υποδύεται ο Adam Sandler χρησιμοποιεί ως δόλωμα το μικρό Julian για να τον βοηθήσει να φλερτάρει την Layla, την οποία υποδύεται η Joey Lauren Adams στο Central Park. Στην τελευταία σκηνή της ρομαντικής κομεντί «Serendipity» που είδαμε το 2001, οι John Cusack ως Jonathan και Kate Beckinsale ως Sara συναντιούνται μετά από χρόνια στο μέρος που ερωτεύτηκαν, το παγοδρόμιο του Χριστουγεννιάτικου Central Park. Στην περιπέτεια φαντασίας του Jon Favreau «ELF: Το Ξωτικό των Χριστουγέννων» που είδαμε στις οθόνες μας το 2003, η σκηνή με τον Will Ferrell, ως ξωτικό να παίζει χιονοπόλεμο με τα παιδιά στο χιονισμένο Central Park είναι από τις πιο αστείες και αγαπημένες. Στην ταινία «13 going on 30» το 2004, η σκηνή με την Jennifer Garner να φωτογραφίζεται στο Central Park με τον Mark Ruffalo είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Σε μια ήσυχη σκηνή πριν την καταιγίδα, ο Kong και η Ann, την οποία υποδύεται η Naomi Watts περνούν κάποιες ιδιωτικές στιγμές μαζί κάνοντας πατινάζ στην παγωμένη λίμνη του Central Park στην ταινία «King Kong» το 2005.

Στο τρίτο sequel του «Spiderman» το 2007, η σκηνή με τον Peter και την Mary Jane να του ζητά να χωρίσουν πάνω στη γέφυρα του καταπράσινου Central Park είναι από τις πλέον αγαπημένες μας.
Στο ρομαντικό δράμα «Definitely, Maybe» το 2008, ο Ryan Reynolds είναι ο Will, ένας πολιτικός σύμβουλος που προσπαθεί να εξηγήσει το επικείμενο διαζύγιό του και τις προηγούμενες σχέσεις του στην 11χρονη κόρη του. Η σκηνή με την κόρη του είναι από τις πιο αγαπημένες στο Central Park. Τα Στρουμφάκια το 2011, προσγειώνονται στο Central Park και προσπαθούν να επιβιώσουν στη Νέα Υόρκη. Τέλος, στη ρομαντική κομεντί «Enchanted» το 2007, μια από τις αγαπημένες μας σκηνές της ταινίας είναι όταν ο Patrick Dempsey ως Robert και η Amy Adams ως η πριγκίπισσα Giselle κάνουν μια βόλτα τραγουδώντας στο καταπράσινο Central Park, με όλους να συμμετέχουν στην παρέα τους.


Δείτε τα πάντα για το φημισμένο Central Park της Νέας Υόρκης, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 19  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου