Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στο Lincoln Center και τη φημισμένη Σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης!

της Ξένιας Κουσινιώρη

Το Lincoln Center είναι ένα σύμπλεγμα κτηρίων στη γειτονιά Lincoln Square στο Manhattan, το οποίο στεγάζει 12 επιχειρήσεις τεχνών. Χτίστηκε στα πλαίσια του προγράμματος του Robert Moses για την αναγέννηση της πόλης κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '60. Ήταν το πρώτο σύμπλεγμα κτηρίων που συγκέντρωνε τόσους πολλούς πολιτιστικούς οργανισμούς σε μια κεντρική τοποθεσία στη Νέα Υόρκη. Εκεί βρίσκεται και το American Ballet School αλλά και η φημισμένη σχολή Juilliard, ένα ίδρυμα που εκπαιδεύει περισσότερους από 850 φοιτητές αλλά και αποφοίτους στο χορό, την υποκριτική και τη μουσική. Η Juilliard είναι ευρέως γνωστή ως μία από τις 3 κορυφαίες σχολές καλών τεχνών του κόσμου με μερικά από τα πιο περίβλεπτα προγράμματα και αποτελεί το όνειρο των πιο ταλαντούχων καλλιτεχνών της Αμερικής. Η σχολή ιδρύθηκε το 1905 σαν Ίδρυμα μουσικής τέχνης και στο πρώτο έτος του ενέγραψε 500 σπουδαστές. Η σχολή ονομάστηκε Juilliard το 1920 από τον Augustus D. Juilliard, έναν έμπορο υφασμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσό για την αναβάθμιση της μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον καιρό η σχολή αγόρασε και άλλους οργανισμούς και το 1946 μετονομάστηκε σε Juilliard School of Music ενώ τότε πρόεδρος ήταν ο William Schuman, ο πρώτος νικητής του βραβείου Pulitzer για τη μουσική. Σήμερα η σχολή στεγάζεται σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κτήριο στο Lincoln Center. Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι της σχολής Juilliard είναι οι Wes Bentley, Jennifer Carpenter, Jessica Chastain, David Conrad, Val Kilmer, Robin Williams, Kevin Spacey, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι για να πληρώσει τα δίδακτρά του δούλευε στο γραφείο του διευθυντή της σχολής και πολλοί άλλοι.

Όπως είναι φυσικό η Juilliard έχει εμπνεύσει μεγάλους σκηνοθέτες του Hollywood ενώ δεν είναι λίγες οι ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί. Οι περισσότερες ταινίες που έχουν γυριστεί στη σχολή Juilliard είναι κυρίως μουσικοχορευτικές. Από τις πιο ξεχωριστές είναι το «Fame» που είδαμε στις οθόνες μας το 1980 αλλά και το remake της ταινίας το 2009, τα οποία παρουσιάζουν τον ενθουσιασμό και την εκρηκτική ενέργεια νέων καλλιτεχνών, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν το ταλέντο τους και να αφήσουν το δικό τους στίγμα. Ζώντας την έντονη ατμόσφαιρα της περίφημης Σχολής Καλών Τεχνών Juilliard στη Νέα Υόρκη, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της επιτυχίας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το 2000 είδαμε στις οθόνες μας την ταινία «Κεντρική Σκηνή» με τους σπουδαστές της σχολής Juilliard να θυσιάζουν τις απλές καθημερινές χαρές για την σκληρή πολύωρη εξάσκηση. Ο χορός είναι η ζωή τους. Ενώ βιώνουν τις χαρές, τις λύπες και τον έρωτα, αποζητούν μια θέση σε μια τρομερά επιλεκτική επαγγελματική χορευτική ομάδα. Χορεύουν στον ρυθμό που επιτάσσει κάθε είδος και ονειρεύονται να φτάσουν στην κορυφή, με την δύναμη του σώματος και την χάρη της καρδιάς... Στο sequel της ταινίας το 2008 «Κεντρική Σκηνή: Δυνάμωσέ το» το όνειρο της ταλαντούχας χορεύτριας Κέιτ Πάρκερ είναι να γίνει δεκτή στο American Ballet Academy. Όταν δεν το καταφέρνει, μαθαίνει πως το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό για να κάνεις καριέρα στο χορό.

Τέλος, το 2001 είδαμε στις οθόνες μας το μουσικό ρομαντικό δράμα «Save the last dance» με τους Kerry Washington, Τζούλια Στάιλς και Sean Patrick Thomas. Η ταινία βραβεύτηκε με δύο MTV AWARDS («Καλύτερου φιλιού» και «Καλύτερης αντρικής ερμηνείας») και ήταν υποψήφια για άλλα δύο («Καλύτερης σκηνής χορού» και «Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας»). Η σκηνή με την οντισιόν της Σάρα για να μπει στη σχολή Juilliard είναι από τις πιο χαρακτηριστικές.


Δείτε τα πάντα για το Lincoln Center και τη σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 18  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου