Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στο Empire State Building της Νέας Υόρκης!

της Ξένιας Κουσινιώρη

Το κτίριο Empire State Building είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στο Manhattan στην διασταύρωση της Fifth Avenue και της West 34th Street και έχει 102 ορόφους. Το ύψος του φτάνει τα 381 μέτρα ενώ ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Art Deco. Το Empire State Building έχει χαρακτηριστεί από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου και το 1986 χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο. Το Empire State Building είναι σήμερα ο τρίτος ψηλότερος ουρανοξύστης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 15ο υψηλότερο κτήριο στον κόσμο. Το κτήριο παρέμεινε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο επί 41 χρόνια, πριν ξεπεραστεί από το Griffin Television Tower Oklahoma το 1954, επίδοση που αποτελεί ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ υπήρξε το υψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα πάνω στη Γη για 23 χρόνια. Ο ουρανοξύστης σχεδιάσθηκε από πάνω προς τα κάτω από τον William F. Lamb μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Στην οικοδομή εργάστηκαν 3.400 εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες από την Ευρώπη, αλλά και εκατοντάδες Ινδιάνοι Μοχώκ. Κατά τον επίσημο απολογισμό, 5 εργάτες σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα κατά την ανέγερση.

Ο πυρήνας των ανελκυστήρων περιέχει 67 ανελκυστήρες. Σήμερα ο επισκέπτης ανεβαίνει από το ισόγειο με ανελκυστήρα στον 86ο όροφο για να θαυμάσει την θέα του Manhattan ενώ έχει την δυνατότητα με 2ο ανελκυστήρα να ανέβει μέχρι τον 102ο όροφο του κτηρίου.


Το Empire State Building έχει ένα από τα δημοφιλέστερα εξωτερικά παρατηρητήρια θέας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 110 εκατομμύρια εισιτήρια από τότε που πρωτολειτούργησε ως σήμερα. Το κυρίως υπαίθριο παρατηρητήριο, στον 86ο όροφο και το δεύτερο στον 102ο, το οποίο είναι κλειστού χώρου, προσφέρουν εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης προς όλες τις πλευρές. Γύρω από την ταράτσα-παρατηρητήριο του κτηρίου υπάρχει ένας φράχτης που μπήκε το 1947, μετά από 5 απόπειρες αυτοκτονίας σε διάστημα τριών εβδομάδων. Τέλος, το 1964 προστέθηκαν προβολείς για το νυκτερινό φωτισμό της κορυφής του κτηρίου, με χρώματα αναλόγως της εποχής του έτους και περιστάσεων όπως τα Χριστούγεννα.

Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τα ογδοηκοστά γενέθλια και τον επακολουθήσαντα θάνατο του Frank Sinatra, το κτίριο φωτίστηκε μπλε σε αναφορά του ψευδώνυμου του τραγουδιστή "Ol' Blue Eyes." Στις 4 Ιουνίου του 2004 το κτίριο φωταγωγήθηκε με τα χρώματα μωβ και χρυσό, τα βασιλικά χρώματα της Βασίλλισας Ελισάβετ ΙΙ, ως ευχαριστώ για τη συμπαράσταση της Μεγάλης Βρετανίας στις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και έκτοτε το κτήριο φωταγωγείται ανάλογα σε διάφορες περιστάσεις.

Όπως είναι φυσικό το Empire State Building έχει εμπνεύσει μεγάλους σκηνοθέτες και παραγωγούς του Hollywood και δεν είναι λίγες οι σκηνές που έχουν γυριστεί εκεί. Η διασημότερη απεικόνιση του Empire State Building σε κινηματογραφική ταινία θεωρείται εκείνη στο τέλος της ταινίας «King Kong» του 1933, όπου ο γορίλας King Kong σκαρφαλώνει ως την κορυφή για να ξεφύγει από τους διώκτες του, αλλά πέφτει και σκοτώνεται. Το 1983, για την πεντηκοστή επέτειο της ταινίας, ένας φουσκωτός King Kong τοποθετήθηκε στο αληθινό κτήριο. Η σκηνή ξαναγυρίστηκε για τη νέα ταινία «King Kong» του 2005. Ο ουρανοξύστης του Empire State Building καταστρέφεται στην ταινία «Independence Day» το 1996 από ένα διαστημόπλοιο εξωγήινων. Αυτή η σκηνή απέτινε φόρο τιμής σε μια παρόμοια, που περιγράφεται στο διήγημα επιστημονικής φαντασίας Publicity Campaign του Άρθουρ Κλαρκ.

Η βωβή και ασπρόμαυρη ταινία του Άντυ Γουόρχολ «Empire» το 1964 δεν είναι παρά ένα συνεχές οκτάωρο πλάνο του Empire State Building τη νύχτα. Το 2004, το Εθνικό Αρχείο Ταινιών των ΗΠΑ έκρινε την «πολιτιστική σημασία» αυτής της ταινίας αρκετή ώστε να διατηρηθεί στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.Το παρατηρητήριο του Empire State Building υπήρξε ο χώρος για ρομαντικά ραντεβού σε αρκετές ταινίες όπως οι «Love Affair» το 1994, «An Affair to Remember» το 1957, «Elf» με τον Will Ferrell το 2003 και «Sleepless in Seattle» το 1993.


Δείτε τα πάντα για το φημισμένο Empire State Building της Νέας Υόρκης, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 20  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου