Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου - The Cathedral of St. John the Divine της Νέας Υόρκης!

της Ξένιας Κουσινιώρη


Ο προτεσταντικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ή The Cathedral of St. John the Divine, όπως είναι ευρέως γνωστός, βρίσκεται στην Amsterdam Avenue στη γειτονιά Morningside Heights του Manhattan και θεωρείται ως η Sagrada Familia της Νέας Υόρκης, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής του. Ο ναός ανταγωνίζεται τον καθεδρικό ναό της Liverpool για τον τίτλο της μεγαλύτερης αγγλικανικής εκκλησίας. Παρότι σχεδιάστηκε το 1888 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1892, ο γοτθικού τύπου ναός παραμένει μόλις κατά τα δύο τρίτα ολοκληρωμένος, με την αποπεράτωσή του να φαντάζει πλέον ως ένα αέναο work-in-progress, αφού μέχρι και σήμερα γίνονται έργα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Γι’ αυτό το λόγο ο ναός συχνά αποκαλείται ως ο St. John the Unfinished. Ο ναός άνοιξε για πρώτη φορά στις 30 Νοεμβρίου του 1941, μια βδομάδα πριν τη βομβιστική επίθεση στο Pearl Harbor. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος Χριστιανικός ναός του κόσμου με έκταση στο εσωτερικό του 121.000 cm και ο μεγαλύτερος γοτθικός καθεδρικός ναός στον κόσμο και αυτός είναι από μόνος του ένας πολύ καλός λόγος για να τον επισκεφτεί ο επισκέπτης της Νέας Υόρκης.

Στο εσωτερικό του ναού, την προσοχή αξίζει το Great Rose Window, το μεγαλύτερο βιτρό στις ΗΠΑ, φτιαγμένο από 10.000 κομμάτια χρωματιστού γυαλιού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο θόλος του ναού, που μετρά 48,5μ. ύψους και σίγουρα θα νιώσετε μικροσκοπικοί μέσα στο σπηλαιώδες κεντρικό κλίτος του, που χωράει 5.000 πιστούς. Το σημείο, όμως, όπου θα συγκινηθείτε είναι τα επτά παρεκκλήσια που αγκαλιάζουν το βωμό, με το καθένα να αφιερώνεται σε μια διαφορετική εθνική, φυλετική ή κοινωνική ομάδα, υπογραμμίζοντας έτσι την αξιέπαινη ανοχή της επισκοπής στα πιστεύω όλων των λαών.

Στο εξωτερικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τριών τόνων σκαλιστές μπρούτζινες πύλες του ναού σχεδιασμένες από τον Henry Wilson με μια αλληλουχία από 48 πάνελ που παρουσιάζουν σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και την Αποκάλυψη και στη νότια πλευρά του, το Peace Fountain, στο οποίο ο θρίαμβος του καλού επάνω στο κακό απεικονίζεται με τον αρχάγγελο Μιχαήλ να αποκεφαλίζει το σατανά. Τέλος, μια αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη του ναού είναι η παρακολούθηση ενός ρεσιτάλ ή μιας συναυλίας. Χάρη στο μέγεθός του, ο χώρος έχει έξοχη φυσική ακουστική και φιλοξενεί, σχεδόν καθημερινά, από ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου μέχρι χορωδίες και συναυλίες.

Όπως είναι φυσικό τόσο ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όσο και η ευρύτερη περιοχή των Morningside Heights έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιες σκηνές από ταινίες του Hollywood. Το ρομαντικό δράμα «Husbands and Wives» του Woody Allen το 1992 έχει πολλές σκηνές γυρισμένες στην περιοχή. Επίσης, στην ταινία «Spiderman» του Sam Raimi το 2002 αλλά και πρόσφατα στην δραματική περιπέτεια «Η Κρυφή Ζωή του Walter Mitty» με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Ben Stiller έχει σκηνές γυρισμένες στην ευρύτερη περιοχή των Morningside Heights.

Δείτε τα πάντα για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 16  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου