της Ξένιας Κουσινιώρη
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, η New York Public Library, όπως ονομάζεται, είναι η τρίτη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στη Βόρεια Αμερική και μία από τις πιο σημαντικές ερευνητικές βιβλιοθήκες του κόσμου. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη αποτελείται από 87 βιβλιοθήκες: τέσσερις ερευνητικές χωρίς την δυνατότητα δανεισμού, τέσσερις βασικές δανειστικές βιβλιοθήκες, μια βιβλιοθήκη για τυφλούς και άτομα με κινητικά προβλήματα και 77 βιβλιοθήκες στα υποκαταστήματα που εξυπηρετούν τα υπόλοιπα προάστια της Νέας Υόρκης εκτός του Manhattan. Όλες οι βιβλιοθήκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν από όλους τους επισκέπτες. Σήμερα οι ερευνητικές βιβλιοθήκες κατέχουν περίπου 44.000.000 αντικείμενα, όπως βιβλία, βιντεοκασέτες, χάρτες και άλλα. Το σύνολο των αντικειμένων που κατέχει η βιβλιοθήκη, συμπεριλαμβανομένων των συλλογών των υποκαταστημάτων, ανέρχεται σε 50,6 εκατομμύρια εκ των οποίων πάνω από 20 εκατομμύρια είναι βιβλία, ένας αριθμός που ξεπερνά μόνο η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και η Βρετανική Βιβλιοθήκη.
Στο εξωτερικό του κτηρίου με τη μοναδική αρχιτεκτονική βρίσκονται δύο διάσημα πέτρινα λιοντάρια που φυλούν την είσοδο. Πρόκειται για γλυπτά του Edward Clark Potter. Οι αρχικές ονομασίες τους ήταν Leo Astor και Leo Lenox, προς τιμήν των ιδρυτών της βιβλιοθήκης. Οι ονομασίες αυτές μετατράπηκαν σε Λαίδη Astor και Λόρδος Lenox παρόλο που και τα δύο λιοντάρια είναι αρσενικά. Στη δεκαετία του 1930 έλαβαν τα παρατσούκλια "Υπομονή" και "Γενναιότητα" από τον Δήμαρχο Fiorello La Guardia, ο οποίος επέλεξε αυτά τα ονόματα, επειδή αισθάνθηκε ότι οι πολίτες της Νέας Υόρκης θα πρέπει να διαθέτουν αυτές τις ιδιότητες για να αντιμετωπίσουν τη Μεγάλη Ύφεση. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε Εθνικό Ιστορικό Μνημείο το 1965.
Όπως είναι φυσικό η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης έχει εμπνεύσει τους μεγάλους σκηνοθέτες και παραγωγούς του Hollywood, οι οποίοι την επέλεξαν για να γυρίσουν εκεί κάποιες σκηνές από τις ταινίες τους. Ξεκινώντας από τον παλιό Αμερικανικό κινηματογράφο, ταινίες όπως οι «Breakfast at Tiffany’s» το 1961, «Ghostbusters» το 1984, «The Astronaut’s Wife» το 1999 και «Finding Forrester» το 2000 έχουν σκηνές γυρισμένες στην Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Επίσης, στον νεότερο κινηματογράφο, σειρές όπως οι «Low and Order», «CSI: NY» και «Gossip Girl» αλλά και ταινίες όπως οι «Head Over Heels» το 2001, «Spiderman» το 2002, «The Day After Tomorrow» το 2004, «The Pink Panther» το 2006, «Jumper» το 2007, «Oblivion» το 2013 και «Sex and the City: The Movie» το 2008 με την Sarah Jessica Parker ως Carrie Bradshaw να κατεβαίνει νύφη τα σκαλιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης για να παντρευτεί τον Mr. Big είναι πολύ χαρακτηριστικές.
Τέλος, και στην ταινία «Winter's Tale» που θα δούμε αυτήν την εβδομάδα στις οθόνες μας υπάρχουν σκηνές γυρισμένες στη βιβλιοθήκη.
Δείτε τα πάντα για την New York Public Library, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 15 εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου