Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης!

της Ξένιας Κουσινιώρη

Η Metropolitan Opera βρίσκεται στο Upper West Side του Manhattan μεταξύ των οδών West 62 και 65, Columbus και Amsterdam. Η όπερα της Νέας Υόρκης  διανύει τώρα την 127η εποχή της και αποτελεί ένα ζωντανό σπίτι για τους πιο δημιουργικούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων τραγουδιστών, συνθετών, μουσικών ορχήστρας, σκηνοθετών, σχεδιαστών, εικαστικών, χορογράφων και χορευτών από όλο τον κόσμο. Γνωστός ως τόπος συνάντησης για τις μεγαλύτερες φωνές του κόσμου, η Met είναι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του James Levine από το 1976. Εδώ βρίσκεται η έδρα του Metropolitan Opera Company και του American Ballet Theatre. Από τα πέντε αψιδωτά παράθυρα φαίνεται ο πολυτελής χώρος υποδοχής και δύο τοιχογραφίες του Μαρκ Σαγκάλ. Στο εσωτερικό υπάρχουν σκάλες από λευκό μάρμαρο, χιλιόμετρα από κόκκινα βελούδινα χαλιά και εκπληκτικοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Όλα τα μεγάλα ονόματα, όπως οι Μαρία Κάλλας και Λουτσιάνο Παβαρότι έχουν τραγουδήσει εδώ.

Η Metropolitan Opera ιδρύθηκε το 1883, με την πρώτη όπερά της χτισμένη στους δρόμους Broadway και 39 από μια ομάδα ευκατάστατων επιχειρηματιών που ήθελαν να δημιουργήσουν το δικό τους θέατρο. Η Opera ξεκίνησε, έχοντας στο ρεπερτόριό της κάποιους από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του κόσμου όπως, Christine Nilsson και Marcella Sembrich. Σήμερα, η Met συνεχίζει να παρουσιάζει τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο, καθώς συνεχίζει να ανακαλύπτει και να εκπαιδεύει τους καλλιτέχνες μέσω του Εθνικού Συμβουλίου του Οντισιόν και του προγράμματος Lindemann για Νέους.

Η συγχώνευση της Μetropolitan Όπερα με άλλα καλλιτεχνικά κέντρα της Αμερικής, οδήγησαν στην δημιουργία του Lincoln Center, όπου ένα νέο σπίτι τεχνών είναι πλέον εφικτό. Το νέο Metropolitan Opera House, το οποίο άνοιξε στο Lincoln Center τον Σεπτέμβριο του 1966, ήταν εξοπλισμένο με τα καλύτερα τεχνικά μέσα. Η Met έχει φιλοξενήσει 31 παγκόσμιες πρεμιέρες από το 1976 και έπειτα ενώ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι παρακολουθούν τις παραστάσεις στην όπερα κατά την διάρκεια της σεζόν.

Όπως είναι φυσικό η διάσημη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης έχει εμπνεύσει μεγάλους σκηνοθέτες του Hollywood ενώ δεν είναι λίγες οι ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί. Στην δραματική μουσική ταινία «August Rush» ή «Η Μελωδία της Καρδιάς», όπως κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2007 σε σκηνοθεσία Κίρστεν Σέρινταν υπάρχουν πολλές σκηνές γυρισμένες στο Lincoln Center, μπροστά από την είσοδο της Metropolitan Opera. Η υπόθεση αφορά σε μια νεαρή τσελίστρια και ένα χαρισματικό ιρλανδέζο τραγουδιστή και τραγουδοποιό, οι οποίοι συναντήθηκαν σε μια παράσταση δρόμου «Moondance» και ερωτεύτηκαν, γεγονός που αλλάζει τις ζωές τους για πάντα.
Στην δραματική ταινία «Margaret» το 2011 του σκηνοθέτη Kenneth Lonergan με τους Anna Paquin, Matt Damon και Mark Ruffalo υπάρχουν επίσης σκηνές γυρισμένες στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Τέλος, στο κωμικό δράμα «Jumping the broom» ή «Άλμα γάμου» που είδαμε στις οθόνες μας το 2011, η σκηνή στην οποία ο Jason Taylor, τον οποίο υποδύεται ο Λαζ Αλόνσο κάνει πρόταση γάμου στην Sabrina Watson, την οποία υποδύεται η Πόλα Πάτον, έξω από την Metropolitan Opera είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες. Η Σαμπρίνα και ο Jason θα μπορούσαν να είναι το τέλειο ζευγάρι. Δυστυχώς όμως, οι οικογένειές τους είναι η τέλεια συνταγή καταστροφής.

Δείτε τα πάντα για την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 17  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου