Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Cinelovers: The New York Project - Γνωρίστε το Liberty Island και το Άγαλμα της Ελευθερίας!

της Ξένιας Κουσινιώρη


Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό που δεσπόζει στη νησίδα Liberty Island στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα απεικονίζει την Ελευθερία ως μια γυναικεία φιγούρα που αντιπροσωπεύει την Libertas, τη ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας, η οποία κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι έναν πυρσό και στο αριστερό μια πλάκα, στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία 4 Ιουλίου του 1776, δηλαδή η ημερομηνία της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Τέλος, στα πόδια της βρίσκεται μια σπασμένη αλυσίδα.

Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας και ο γλύπτης Φρεντερίκ Μπαρτολντί άρχισε την κατασκευή του στο Παρίσι. Ο σκελετός του καλύφθηκε με φύλλα χαλκού σφυρηλατημένα στο χέρι. Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα.


Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό, ο οποίος το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων. Το κολοσσιαίο άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1885, όπου συναρμολογήθηκε ξανά. Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη νησίδα, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886 και από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESKO. Ο επισκέπτης της Νέας Υόρκης έχει την δυνατότητα να μεταφερθεί εκεί με ferry boat το οποίο φεύγει από την προβλήτα του BatteryPark και να ανέβει στο κεφάλι του αγάλματος για να πιει τον καφέ του με θέα το Manhattan. Εναλλακτικά με καραβάκι από το Circle Line που κάνει το γύρο του Manhattan, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το άγαλμα από πολύ κοντά και να βγάλει φωτογραφίες.



Όπως είναι φυσικό το Άγαλμα της Ελευθερίας έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους διάσημους σκηνοθέτες και παραγωγούς του Hollywood, οι οποίοι γύρισαν εκεί κάποιες σκηνές από τις ταινίες τους. Πηγαίνοντας πίσω στον Αμερικανικό κινηματογράφο φτάνουμε στο 1942 όπου στο Άγαλμα της Ελευθερίας γυρίστηκε μια από τις πιο ωραίες σκηνές του θρίλερ «Saboteur» του Alfred Hitchcock. Ένας εργάτης σε εργοστάσιο πολεμικού υλικού, κατηγορείται για ένα σαμποτάζ που δεν έκανε. Δραπετεύει από την αστυνομία και με τη βοήθεια μιας κοπέλας η οποία αρχικά ήθελε να τον παραδώσει, διασχίζει τις Η.Π.Α. από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νέα Υόρκη με σκοπό την αναζήτηση του πραγματικού ενόχου, ο οποίος τελικά σκοτώνεται αφού πέφτει από το άγαλμα της Ελευθερίας. Το 1984 είδαμε και ξεχωρίσαμε το «Splash» ή «Η Γοργόνα», όπως κυκλοφόρησε στη χώρα μας σε σκηνοθεσία Ron Howard με τους Tom Hanks και Daryl Hannah, όπου η Daryl Hannah ως γοργόνα Madison βγαίνει στη στεριά περπατώντας γυμνή στο Liberty Island. Η ταινία είχε κερδίσει και μια υποψηφιότητα για Oscar καλύτερου σεναρίου.


Στην ταινία «Ghostbusters 2» το 1989 η Νέα Υόρκη γέμισε πάλι με φαντάσματα και περιμένει από την γνωστή παρέα να τη σώσει ξανά. Η σκηνή τους πάνω στο άγαλμα της Ελευθερίας είναι πολύ χαρακτηριστική. Και ο σκηνοθέτης James Cameron επέλεξε το άγαλμα της Ελευθερίας στην ταινία του «Τιτανικός» το 1997 ως το πρώτο πράγμα που αντικρίζει η Rose, την οποία υποδύεται η Kate Winslet μόλις φτάνει στην Αμερική.


Τέλος, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «X-Men» του Bryan Singer το 2000 αλλά και στο θρίλερ «The Adjustment Bureau» ή «Οι Ρυθμιστές», όπως κυκλοφόρησε στη χώρα μας με τους Matt Damon και Emily Blunt έχουν χαρακτηριστικές σκηνές γυρισμένες στο Liberty Island κάτω από το Άγαλμα της Ελευθερίας.



Δείτε τα πάντα για το Liberty Island και το Άγαλμα της Ελευθερίας, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 14  εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου