Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στο Washington Square Park

της Ξένιας Κουσινιώρη


Η Αψίδα του Washington Square Park
 Το Washington Square Park είναι ένα από τα πιο γνωστά δημόσια πάρκα της Νέας Υόρκης του 1900, που αποτελεί μια όαση χαλάρωσης από τη βουή και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας στην πόλη. Με έκταση 9,75 στρέμματα είναι ένα ορόσημο στο Greenwich Village του Manhattan, τόπος συνάντησης καθώς και κέντρο για όλων των ειδών τις πολιτιστικές δραστηριότητες. H περιοχή του σιντριβανιού του πάρκου είναι από καιρό ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης για τους κατοίκους και τους τουρίστες. Τα περισσότερα από τα κτίρια που περιβάλλουν το πάρκο ανήκουν σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το New York University.


Το πάρκο βρίσκεται στους πρόποδες της Fifth Avenue και είναι γεμάτο πράσινο. Παλιά στο σημείο του πάρκου βρισκόταν νεκροταφείο, το οποίο έκλεισε το 1825. Μέχρι σήμερα, τα λείψανα περισσότερων από 20.000 ανθρώπων αναπαύονται κάτω από την Washington Square. Τα δύο εξέχοντα χαρακτηριστικά του είναι η Αψίδα του Washington βόρεια του πάρκου, η οποία χτίστηκε στα πρότυπα της Αψίδας του Θριάμβου του Παρισιού για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του George Washington ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μεγάλο σιντριβάνι, σημείο χαλάρωσης για τους κουρασμένους επισκέπτες. Στο πάρκο υπάρχουν επίσης αγάλματα και μνημεία όπως του George Washington, του Giuseppe Garibaldi και του Alexander Lyman Holley, ενός ταλαντούχου μηχανικού που βοήθησε να αρχίσει η Αμερικανική βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα. Το Δεκέμβριο του 2007, το Τμήμα Πάρκων και Αναψυχής της πόλης της Νέας Υόρκης άρχισε την κατασκευή ενός προγράμματος 16 εκατομμυρίων δολαρίων για την επανασχεδίαση και την ανακαίνιση του Washington Square Park, στη μορφή που είναι σήμερα.


Όπως είναι φυσικό το Washington Square Park χάρη στην ξεχωριστή ομορφιά του έχει αποτελέσει από πολύ παλιά πηγή έμπνευσης για τον Αμερικανικό κινηματογράφο κι έτσι έχει «ντύσει» κάποια από τα πιο όμορφα πλάνα Χολιγουντιανών ταινιών. Ταινίες όπως οι «Serpico», «Ghostbusters 2», «Addicted to Love» και «Made of Honor», αλλά και τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Low and Order» το 1990, «Kidnapped» το 2006 και «Person of Interest» το 2011 περιλαμβάνουν σκηνές που έχουν γυριστεί στο πάρκο της Washington Square. Μιας και το πάρκο αυτό λόγω της ομορφιάς του εμπνέει τους ρομαντικούς περίπατους και τον έρωτα όσο τίποτε άλλο στην πόλη, δεν θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε τη σκηνή με τους Jane Fonda και Robert Redford στη ρομαντική κομεντί «Barefoot in the Park» το 1967.

Οι Meg Ryan και Billy Crystal γνωρίζονται για πολλά χρόνια και είναι πολύ καλοί φίλοι αλλά φοβούνται ότι το sex θα καταστρέψει τη φιλία τους. Έτσι επιλέγουν την Αψίδα της Washington Square για να το συζητήσουν, στην επίσης ρομαντική κομεντί «When Harry met Sally» το 1989. Το πάρκο της Washington Square έχει από παλιά αποτελέσει πολιτιστικό χώρο και σημείο συνάντησης διαφόρων καλλιτεχνών, οι οποίοι το επιλέγουν για να διαγωνιστούν ή να προβάλλουν την τέχνη τους. Ένα από αυτά τα events είναι και οι δημοφιλείς αγώνες σκάκι που πραγματοποιούνται στην πλατεία με πλήθος κόσμου να συρρέει για να τους παρακολουθήσει.

Αυτούς τους αγώνες έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην δραματική κωμωδία «Searching for Bobby Fischer» το 1993, με πρωταγωνιστές τους Joe Mantegna και Laurence Fishburne. Τέλος, στο θρίλερ «I’m Legend» του Francis Lawrence το 2007 η παραγωγή επέλεξε το Washington Square Park για να πραγματοποιήσει τα γυρίσματα με τα zombies. Τα γυρίσματα διήρκησαν αρκετές νύχτες και μάλιστα φήμες λένε ότι ο πρωταγωνιστής Will Smith ζήτησε δημόσια συγγνώμη στην πρεμιέρα της ταινίας από τους κατοίκους της περιοχής για την ενόχληση που τους προκάλεσαν!

Δείτε τα πάντα για τo Washington Square Park, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 5  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου