Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στο World Trade Center και τον Freedom Tower

της Ξένιας Κουσινιώρη


Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, World Trade Center, όπως ονομάζεται, ήταν ένα σύμπλεγμα οχτώ κτιρίων, δύο από τα οποία ήταν γνωστά και ως «Δίδυμοι Πύργοι» και κάποτε ήταν τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο, καθώς είχαν 110 ορόφους το καθένα. Το σύμπλεγμα αυτό, που βρισκόταν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, φιλοξενούσε μεταξύ άλλων γραφεία εταιρειών και ένα ξενοδοχείο. Η κατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ξεκίνησε το 1966 ενώ μέχρι το 1987 είχαν προστεθεί και τα πέντε μικρότερα κτήρια.

Ένα από τα κτήρια αυτά που μας εντυπωσίασε στην επίσκεψή μας είναι το Winter Garden, που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τους φοίνικες στο εσωτερικό του. Εντυπωσιακό είναι και το εμπορικό κέντρο Brookfield Place, δίπλα στο Winter Garden, που ενδείκνυται για shopping, φαγητό και χαλάρωση με θέα τον Hudson River και απέναντι το Brooklyn. Brookfieldplaceny.com

Το Winter Garden
Tο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχε δεχτεί κατά το παρελθόν διάφορες επιθέσεις με χειρότερη αυτήν της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν δύο επιβατηγά αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών «United Airlines» και «American Airlines», τα οποία είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες, έπεσαν επάνω στον Βόρειο και τον Νότιο πύργο, με μικρή σχετικά διαφορά χρόνου, προκαλώντας την κατάρρευσή τους, παρασύροντας στον θάνατο χιλιάδες πολίτες και προκαλώντας παράλληλα σοβαρές ζημιές σε πέντε γειτονικά κτίρια.

Freedom Tower
Το 2013 θα έχει ολοκληρωθεί στο σημείο μηδέν, όπως αποκαλείται το σημείο αυτό, η κατασκευή του καινούριου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το οποίο θα ονομάζεται στο εξής Brookfield Place, από το όνομα της κατασκευαστικής εταιρείας. Το συγκρότημα θα αποτελείται από τον «Πύργο της Ελευθερίας», ο οποίος όταν τελειώσει θα είναι το 3ο μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο με ύψος που θα αγγίζει τα 416 μέτρα. Επίσης, στην κορυφή του υπάρχει ένα «ιστίο» με σκοπό να φτάσει τα 541 μέτρα, αναφορά στη χρονολογία Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει γραφεία, ένα μνημείο για τα 3000 θύματα που έχασαν την ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και ένα μουσείο.
Brookfieldplaceny.com

Όπως είναι φυσικό το World Trade Center και συγκεκριμένα οι δίδυμοι πύργοι έχουν εξιτάρει από πολύ παλιά τη φαντασία μεγάλων παραγωγών και σκηνοθετών του Hollywood που τους χρησιμοποίησαν ως φόντο σε κάποιες σκηνές στις ταινίες τους. Το World Trade Center εμφανίζεται σε περισσότερες από 700 ταινίες από την δεκαετία του ’70 και μετά ενώ πολλές ταινίες έχουν γυριστεί εκεί. «King Kong», «Taxi Driver», «Superman», «Ghostbusters», «Independence Day», «American Psycho», «Χ-Men», «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης», «Ο Δικηγόρος του Διαβόλου», «Extremely Loud and Incredibly Close» και «Argo» είναι κάποιες από τις ταινίες τις οποίες το World Trade Center ντύνει με την επιβλητική εικόνα του. Στην κωμική τηλεταινία «Senior Trip» το 1981 μια ομάδα απόφοιτων λυκείου έρχεται στην Νέα Υόρκη για να γιορτάσει το τελευταίο έτος του σχολείου και φυσικά επισκέπτεται το World Trade Center. Η ταινία «Escape from New York» την ίδια χρονιά αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του παλιού κινηματογράφου.

World Trade Center Film (2006)
Το 1997, η ταινία «Path to Paradise», έχει ως θέμα τις βομβιστικές επιθέσεις στο World Trade Center, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν ενώ το 2001 στο «Spiderman» ο Tobey Maguire καταφέρνει με εντυπωσιακό τρόπο να παγιδεύσει ένα ελικόπτερο ανάμεσα στους δίδυμους πύργους. Το 2006 η ταινία «World Trade Center» αναπαριστά με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου που συγκλόνισε τον κόσμο. Τέλος, το 2010, στο ρομαντικό δράμα «Remember Me», ο Tyler, τον οποίο υποδύεται ο Robert Pattinson αγναντεύει τη Νέα Υόρκη από ψηλά μέσα από ένα κτήριο του World Trade Center.

Δείτε τα πάντα για τo World Trade Center και τον Freedom Tower, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 4  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου