Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στο Rockefeller Center και Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης!

της Ξένιας Κουσινιώρη


Lower Plaza - Rockefeller Center
Το Rockefeller Center ή Rockefeller Plaza είναι ένα συγκρότημα από 19 εμπορικά κτίρια που καλύπτουν 22 στρέμματα μεταξύ των δρόμων 48 και 51 στην πόλη της Νέας Υόρκης. Χτισμένο από την οικογένεια Rockefeller, βρίσκεται στο κέντρο του Manhattan και το 1987 ορίστηκε ως Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο. Το Rockefeller Center ονομάστηκε από τον John D. Rockefeller Jr, που μίσθωσε το χώρο από το Columbia University το 1928. Το Κέντρο ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό οικοδομικό έργο που είχε αναληφθεί ποτέ στη σύγχρονη εποχή. Η κατασκευή των 14 κτιρίων σε στιλ Art Deco άρχισε στις 17 Μαΐου του 1930 και ολοκληρώθηκε την 1 Νοεμβρίου του 1933.

Ο πρωτοπόρος των δημοσίων σχέσεων Ivy Lee, ο προεξέχων σύμβουλος της οικογένειας, ήταν ο πρώτος που πρότεινε το όνομα "Rockefeller Center" για το συγκρότημα το 1931. Ο Junior αρχικά δεν ήθελε το όνομα της οικογένειας Rockefeller να συνδεθεί με το εμπορικό έργο, αλλά πείστηκε με το επιχείρημα ότι έτσι θα προσέλκυε πιο πολλούς ενοικιαστές.


Τα γραφεία του NBC
Το The Time-Life Building, το McGraw-Hill και η έδρα του News Corporation / Fox News Channel αποτελούν μέρος της προέκτασης του Rockefeller Center που τώρα ανήκει και διαχειρίζεται από την κορυφαία ιδιωτική εταιρεία real estate, Rockefeller Group, η οποία το αγόρασε για 400 εκατομμύρια δολάρια. Στο Rockefeller Plaza βρίσκεται και ο διάσημος οίκος δημοπρασιών Christie’s.


Το άγαλμα του Προμηθέα
Μπροστά από το κτήριο 30 Rock είναι η Lower Plaza, στο κέντρο του συγκροτήματος. Εκεί βρίσκεται το χάλκινο επιχρυσωμένο άγαλμα του περίφημου γλύπτη Paul Manship που αναπαριστά τον Έλληνα μυθικό Τιτάνα Προμηθέα ανακλινόμενο, φέρνοντας τη φωτιά στο ανθρώπινο γένος. Αν και μερικές πηγές το αναφέρουν ως το τέταρτο πιο γνωστό άγαλμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Manship δεν το εκτιμά ιδιαίτερα και δεν είναι καθόλου υπερήφανος για αυτό. Στο επίπεδο του δρόμου, η πλατεία έχει περίπου 200 κοντάρια με σημαίες των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών, και σημαίες των πολιτειών των ΗΠΑ ενώ το χώρο πλαισιώνουν εστιατόρια και καφέ. Στο σημείο αυτό κάθε Χριστούγεννα δημιουργείται ένα τεράστιο παγοδρόμιο, από τα πιο διάσημα του κόσμου.


Το Radio City Music Hall
Το Radio City Music Hall ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1932. Εκείνη την εποχή προωθήθηκε ως το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο θέατρο στον κόσμο. Το 1978 το εσωτερικό του ανακηρύχθηκε σε Ορόσημο της Νέας Υόρκης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα σχεδιασμού Art Deco παγκοσμίως. Τέλος, κάθε εορταστική περίοδο διεξάγεται εκεί το ετήσιο μουσικό θέαμα, Radio City Christmas Spectacular, μια παράδοση για περισσότερα από 70 χρόνια. Η σκηνή του έχει φιλοξενήσει τους Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, τα βραβεία Grammy και Tony και αμέτρητες άλλες εκδηλώσεις.

Το Rockefeller Center στέκει ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο κέντρο του Manhattan και όπως είναι φυσικό έχει εμπνεύσει τον Αμερικανικό Κινηματογράφο και έχει «ντύσει» το φόντο μεγάλων και επιτυχημένων παραγωγών του Hollywood!

Ο διάσημος οίκος Christie's
Στην κωμωδία «Confessions of a Shopaholic» που είδαμε στις οθόνες μας το 2009, η Rebecca Bloomwood, την οποία υποδύεται η Isla Fisher, είναι 25 χρονών, ζει στο Manhattan μαζί με την καλύτερή της φίλη Suze στο διαμέρισμα της τελευταίας και έχει μια βαρετή δουλειά που δεν της εξασφαλίζει το εισόδημα που χρειάζεται ώστε να ικανοποιεί την καταναλωτική της μανία με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί της να σωρεύονται και να προσπαθεί να βρει τρόπους να ανταποκριθεί. Έτσι σε αρκετά σημεία της ταινίας την βλέπουμε να γλυκοκοιτάζει τις βιτρίνες των καταστημάτων που βρίσκονται στα κτήρια του Rockefeller Center.

Οι σειρές «Radio Days» του Woody Allen το 1987, η οποία μας ταξιδεύει στη μαγεία του παλιού Manhattan την Πρωτοχρονιά και «Private Parts» το 1997, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την αυτοβιογραφία του επαναστάτη του ραδιοφώνου και νυν TV περσόνας, συγγραφέα και star του κινηματογράφου Howard Stern, έχουν επίσης γυριστεί στο εσωτερικό του Rockefeller Center και συγκεκριμένα στο θέατρο του Radio City Music Hall.

Home Alone 2: Lost in New York 1992
Τέλος, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπημένες σκηνές ταινιών που έχουν γυριστεί στην πλατεία του Rockefeller Center είναι η σκηνή με τον μικρό Kevin McCallister, ο οποίος βρέθηκε κατά λάθος μόνος στην Νέα Υόρκη τα Χριστούγεννα, να επανασυνδέεται με τη μητέρα του μπροστά από το τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο χιονισμένο και στολισμένο Rockefeller Center, στην κωμωδία «Home Alone 2: Lost in New York» που είδαμε στις οθόνες μας το 1992.

Δείτε τα πάντα για τα Rockefeller Center και Radio City, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 6  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου