Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

CINELOVERS: The NY Project - Αφιέρωμα Times Square


της Ξένιας Κουσινιώρη


Η Times Square, με το παρατσούκλι "Το Σταυροδρόμι του Κόσμου" και "The Great White Way" είναι ένα χαρακτηριστικό ορόσημο σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί σύμβολο της Νέας Υόρκης και των Ηνωμένων Πολιτειών.


Αποτελεί πόλο έλξης ανθρώπων απ’ όλον τον κόσμο και είναι το μέρος της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, αφού ό,τι ώρα και να την επισκεφτεί κανείς είναι γεμάτη. Η Times Square είναι ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος στο δήμο του Manhattan, στη συμβολή των οδών Broadway και Seventh Avenue. Η ευρύτερη περιοχή της ονομάζεται επίσης Συνοικία Θεάτρου. Η πλατεία παλαιότερα ονομαζόταν Longacre Square, μετονομάστηκε ωστόσο σε Times Square στις 8 Απριλίου του 1904, μετά τη μεταφορά της έδρας των New York Times στο νέο Times Building που ανεγέρθηκε, το οποίο σήμερα ονομάζεται One Times Square και είναι η περιοχή της καθιερωμένης ετήσιας πτώσης της σφαίρας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η Times Square έγινε γρήγορα το σημείο της πόλης όπου ο κόσμος συγκεντρωνόταν για να ακούσει μια μεγάλη είδηση και να γιορτάσει, όπως τις προεδρικές εκλογές. Διασημότητες όπως ο Irving Berlin, ο Fred Astaire και o Charlie Chaplin ήταν στενά συνδεδεμένοι με την πλατεία στις δεκαετίες 1910 και 1920, οπότε η περιοχή είχε το παρατσούκλι "The Tenderloin", επειδή ήταν δήθεν η πιο επιθυμητή τοποθεσία στο Manhattan.

Τα θέατρα του Broadway και ο τεράστιος αριθμός των κινούμενων νέον και LED πινακίδων έχει καταστήσει την περιοχή μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Νέας Υόρκης. Η Times Square είναι η μόνη γειτονιά που έχει καθορίσει διατάγματα που υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες των κτιρίων να εμφανίζουν φωτεινές επιγραφές, τα "spectaculars" και "jumbotrons", όπως ονομάζονται χαρακτηριστικά. Η πλατεία προσφέρει πλέον αξιοθέατα όπως η ζωντανή μετάδοση της εκπομπής Good Morning America από το ABC's Times Square Studios,  το κατάστημα παιχνιδιών Toys "Я" Us και ο ανταγωνισμός των καταστημάτων Hershey και M & M’s που βρίσκονται απέναντι. Τέλος, προσφέρει εστιατόρια όπως το κινέζικο Ruby Foo's, το θεματικό Planet Hollywood Restaurant and Bar και το ιταλικό Carmine's μαζί με μια σειρά κινηματογράφων multiplex.

Όπως είναι φυσικό, η Times Square αποτέλεσε από πολύ παλιά πηγή έμπνευσης μεγάλων παραγωγών και σκηνοθετών του Hollywood, οι οποίοι τη χρησιμοποίησαν ως φόντο στις ταινίες τους. Οι ταινίες «Midnight Cowboy» το 1969, «Fame» το 1980 και η ομώνυμη δραματική ταινία «Times Square» του Allan Moyle επίσης το 1980, η οποία απεικονίζει τη βία και την εγκληματικότητα που κυριαρχούσε στην περιοχή εκείνα τα χρόνια αποτελούν χαρακτηριστικές ταινίες του παλιού σινεμά.

Captain America: The first avenger
Στο σύγχρονο κινηματογράφο τώρα οι κωμωδίες του 2004 «13 going on 30», με την Jennifer Garner ως Jane να απολαμβάνει τη μετάβασή της από την ηλικία των 13 στα 30, πανηγυρίζοντας πάνω στη λιμουζίνα διασχίζοντας την Times Square και τις δίδυμες Mary Kate και Ashley Olsen να προσπαθούν να τα βρουν στο κέντρο της πλατείας μετά τον τσακωμό τους στην κωμωδία «New York Minute» είναι πολύ χαρακτηριστικές. Ο διάσημος σκηνοθέτης Cameron Crowe εμπνεύστηκε μια σκηνή για την πολύ επιτυχημένη ταινία του «Vanilla Sky» το 2001 με τον Tom Cruise να ξυπνάει από ένα όνειρο και να είναι ολομόναχος στην άδεια Times Square. Ο διάσημος σκηνοθέτης Paul Anderson επίσης, εμπνεύστηκε μια σκηνή για την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Resident Evil: Retribution» το 2010 με την Milla Jovovich ως Alice να παλεύει με τους ξυλοκόπους στην καρδιά της Times Square.

Σκηνή από το Friends with Benefits
Ο σκηνοθέτης Joe Johnston επίσης, επέλεξε την Times Square για να ντύσει την τελευταία και πιο δυνατή σκηνή της ταινίας του «Captain America: The First Avenger» το 2011 με τον Chris Evans στο ρόλο του σούπερ ήρωα. Τέλος, στη ρομαντική κωμωδία «Friends with Benefits» το 2011, η Mila Kunis πηγαίνει τον Justin Timberlake μια βόλτα στην Times Square για να γνωρίσει τη Νέα Υόρκη, όπου όμως τον περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. Η σκηνή αυτή είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και διάσημες σκηνές που έχουν γυριστεί ποτέ στην πλατεία.

Δείτε όλα τα gossip για την Times Square, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 3  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου