Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Cinelovers: The New York Project - Επίσκεψη στην πλατεία Columbus Circle της Νέας Υόρκης!


της Ξένιας Κουσινιώρη

Το Άγαλμα του Χ. Κολόμβου
Το Columbus Circle, το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον Χριστόφορο Κολόμβο, είναι ένα σημαντικό ορόσημο και πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών στον δήμο του Manhattan. Βρίσκεται στην διασταύρωση της 8ης λεωφόρου, με τους δρόμους Broadway, Central Park South και Central Park West, στη νοτιοδυτική γωνία του Central Park. Είναι το σημείο από το οποίο μετρούνται επίσημα όλες οι αποστάσεις από τη Νέα Υόρκη. Η πλατεία, σχεδιασμένη από τον επιχειρηματία William P. Ινο, ολοκληρώθηκε το 1905 και ανακαινίστηκε έναν αιώνα αργότερα, το 2005, από την Olin Partnership της Philadelphia με νέα σιντριβάνια, ξύλινα παγκάκια και πράσινο.

Το μνημείο στο κέντρο του Columbus Circle, που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό γλύπτη Gaetano Russo, ανεγέρθηκε ως τμήμα των εορτασμών του 1892 της τετρακοσιοστής επετείου της έλευσης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική. Το μνημείο κατασκευάστηκε με κεφάλαιο μιας ιταλόφωνης εφημερίδας της Νέας Υόρκης και αποτελείται από ένα μαρμάρινο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην κορυφή μιας 21 μέτρων γρανιτένιας στήλης διακοσμημένης με χάλκινα ανάγλυφα που εκπροσωπούν τα πλοία του Κολόμβου: Νiña, Pinta, και Santa María. Τέλος, το βάθρο περιλαμβάνει έναν άγγελο που κρατάει μια υδρόγειο σφαίρα.

U.S.S. Maine
Στα βορειοανατολικά προς το Central Park συναντούμε το μνημείο USS Maine National Monument, ένα επιβλητικό οικοδόμημα από μάρμαρο και επιχρυσωμένο χαλκό, που χτίστηκε το 1913 προς τιμήν των ναυτικών που σκοτώθηκαν πάνω στο θωρηκτό USS Maine.



Trump Tower
Στη βόρεια πλευρά του Columbus Circle είναι το ξενοδοχείο Trump International Hotel and Tower, με την εντυπωσιακή ατσάλινη υδρόγειο.






Τα γραφεία του CNN
Το κτίριο Time Warner Center, η έδρα της εταιρείας Time Warner, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Columbus Circle στο χώρο του παλαιού New York Coliseum. Το συγκρότημα φιλοξενεί καταστήματα, τα κεντρικά γραφεία του CNN και το ξενοδοχείο Mandarin Oriental New York.




Hearst Tower
Τέλος, στα νότια της πλατείας βρίσκεται η γειτονιά Hell's Kitchen, όπου εκεί ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του με τους ρόμβους, ίσως και το πιο εντυπωσιακό οικολογικό κτήριο της Νέας Υόρκης, ο Hearst Tower, που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία του κολοσσού Hearst Corporation, ο οποίος φέρνει για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη όλες τις εκδοτικές και μέσων ενημέρωσης εταιρείες του, όπως τα περιοδικά Cosmopolitan, Esquire, Marie Claire, Elle, Redbook, Harper's Bazaar, Good Housekeeping και Seventeen.


Tower Heist (2011)
Όπως είναι φυσικό μια τόσο κεντρική και εντυπωσιακή πλατεία της Νέας Υόρκης έχει εμπνεύσει τους μεγάλους παραγωγούς και σκηνοθέτες του Hollywood, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Columbus Circle ως φόντο σε κάποιες σκηνές από τις ταινίες τους. Ταινίες όπως οι «The Other Guys», «Confessions of a Shopaholic», «Taxi Driver», «Cloverfield» και «Did you hear about the Morgans» με τους Hugh Grant και Sarah – Jessica Parker το 2009 με σκηνές γυρισμένες στο κτήριο της Time Warner είναι κάποιες από τις ταινίες που ξεχωρίζουμε.

Στην ταινία δράσης «Die Hard with a Vengeance» το 1995, σε μια σκηνή ο Bruce Willis οδηγεί με ξέφρενο ρυθμό ένα taxi με συνοδηγό τον Samuel Jackson. Οι δυο τους διασχίζοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Central Park καταλήγουν στην πλατεία του Columbus Circle, όπου για κακή τους τύχη κολλάνε στην κίνηση, σύνηθες φαινόμενο για τους δρόμους του Manhattan.


Tower Heist (2011)
Στην κωμική περιπέτεια του σκηνοθέτη μετρ στις κωμωδίες δράσης Μπρέτ Ράτνερ «TOWER HEIST», οι Μπεν Στίλερ, Μάθιου Μπρόντερικ και Κέισι Άφλεκ σχεδιάζουν να ληστέψουν τον ένοικο ενός πολυτελούς ουρανοξύστη, ως αντίποινα καθώς πρόκειται για ένα μεγαλοαπατεώνα που τους "έγδυσε", κλέβοντάς τους τα λεφτά που του είχαν εμπιστευτεί. Ο εν λόγω ουρανοξύστης είναι το πολυτελές ξενοδοχείο Trump International Hotel and Tower με την εντυπωσιακή ατσάλινη υδρόγειο στο Columbus Circle κι έτσι οι περισσότερες σκηνές της ταινίας έχουν γυριστεί στην πλατεία.

Columbus Circle (2012)
Τέλος, το ίδιο το Columbus Circle αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ομώνυμο θρίλερ σε σκηνοθεσία George Gallo, που είδαμε το 2012. Η ταινία αφορά μια κληρονόμο, την Άμπιγκεϊλ, που πριν από 20 χρόνια είχε δεχτεί επίθεση με όπλο μέσα στο διαμέρισμά της και τώρα έρχεται αντιμέτωπη ξανά με τους φόβους της, όταν ένας γείτονάς της σκοτώνεται κι ένας ντετέκτιβ καταφτάνει για να ξεκινήσει τις έρευνες.


Δείτε τα πάντα για το Columbus Circle, φωτογραφίες και videos από τις ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί στην εκπομπή CINELOVERS: The New York Project - Επεισόδιο 7  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου